A jégről mentést gyakorolták

A téli hónapokban a befagyott tavak és tározók ideálisak a korcsolyázók számára. A térségünkben is sok ilyen vízfelület található, amelyek az önfeledt szórakozáson kívül nem kevés veszélyt rejtenek a téli sportok kedvelői számára. A megyei katasztrófavédelem  mentési bemutatóval egybekötött tájékoztatókon hívja fel a figyelmet a kockázatokra.

fokep

Kedd délelőtt az Egerszalók mellett található Laskó-völgyi víztározón gyakorolták az egri és a füzesabonyi tűzoltók, valamint az Agria Speciális Mentők  tagjai a jégbe szakadt személyek kimentését.

P2020202

– A befagyott folyóvizeket, a mozgó recsegő-ropogó jeget el kell kerülni. Ha veszélyt érzünk a talpunk alatt, azonnal feküdjünk hasra és így próbáljunk kijutni a partra. Beszakadás estén dőljünk előre a part felé és így próbáljunk kijutni a lékből. Ha többen vagyunk, fekve közelítsük meg a bajbajutott személyt és egy hosszú bottal vagy kötéllel próbáljuk kihúzni a bajbajutott társunk. Ha ez sikerült, vegyük le a vizes ruhákat, csavarjuk takaróba és adjunk neki forró italt, de ne kávét vagy alkoholt – tájékoztatta a sajtó képviselőit Nagy Csaba  tűzoltó főhadnagy.

P2020196

 

Az Agria Speciális Mentőket évente egyszer- vagy kétszer riasztják ilyen esetekhez. – 15 perc áll rendelkezésünkre a beavatkozásra- mondta Kovács József Utána a bajba került személynél beáll a kihűlés (hipotermia), ami halált okozhat. Szerencsére csoport bevetései során nem volt történt tragédia, legutóbb egy tóba fagyott őzet mentettek ki a jég fogságából.