A csendes gyilkos: a szénmonoxid

Fűtési szezonban szinte nem múlik el hónap a nélkül, hogy a szén-monoxid- mérgezés áldozatairól ne hallanánk. Óhatatlanul felmerül a kérdés: Vajon mi, és családunk biztonságban vagyunk? Megtörténhet ez velünk?

3485_3404_3346_co_meres_jegcsarnok
illusztráció

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményben hívja fel a lakosság figyelmét a fűtési szezon veszélyeire. A szén-monoxid- mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezések, azok karbantartásának, ellenőrzésének, megfelelő szellőzésének hiánya, vagy ezek együttesen okoznak. Ezért is különösen fontos, hogy csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelőberendezést használjunk, melyek beüzemelését, javítását bízzuk szakemberre. Rendszeresen ellenőriztessük kéményünk állapotát, mely nagyban hozzájárul mind a szén-monoxid- mérgezések, mind a kéménytüzek megelőzéséhez. A rendszeres szellőztetésre is fordítsunk kiemelt figyelmet!

15930855_870599_fc14b7541c2410a82bba90b0f9143893_wm
illusztráció

Sokan lecserélik a régi fa nyílászárókat és jól szigetelő műanyag ablakokat és ajtókat szerelnek be, ezeken keresztül viszont nem jut be a levegő a lakásba. Ahol nyílt égésterű eszközzel fűtenek,  főznek, vagy melegítenek vizet, ott ezek az eszközök a szoba levegőjét használják az égéshez. Ha nem jut elég levegőhöz a berendezés, tökéletlen égés alakul ki és másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jön létre. Olyan helyiségben is összegyűlhet veszélyes mennyiségű szén-monoxid, ahol nincs kémény. A korszerű, jól záró, hőszigetelt ablakok beépítése során gondoljunk arra, hogy a természetes szellőzésre minden lakótérben szükség van, ezért gondoskodjunk arról, hogy lakásunk megfelelő légutánpótlása, szellőztetése biztosítva legyen.

szelloztetes2_n
illusztráció

A veszélyes gáz jelenlétének korai felfedezésében segítséget nyújthatnak a szén-monoxid- érzékelő készülékek. Ha a készüléket a falra rögzíti, akkor az legyen magasabban az ablak és az ajtó felső élénél, de legalább 15 cm-rel a mennyezet alatt. Abban az esetben, ha a készüléket a mennyezetre rögzítik, akkor az legyen legalább 30 cm-re minden egyes faltól. A vészjelzőt a potenciális szén-monoxid- forrástól 1-3 méterre kell elhelyezni.

szen_monoxid_erzekelo_n
illusztráció

Az érzékelők sok esetben életet menthetnek, nem helyettesítik azonban a rendszeres karbantartásokat, felülvizsgálatokat!