A hiányszakmákban dolgozó fiatalokat támogatják

A 18 és 35 év közötti fiatalokat célozza meg az Életpálya ösztönzés Füzesabonyban című elnyert pályázat. A 200 millió forint uniós forrásból elsősorban a hiányszakmában dolgozó fiatalokat támogatják,  valamint teljesen felújított bérlakásokat alakítanak ki az önkormányzat tulajdonban lévő ingatanokból. Ilyen a volt ÉMÁSZ épülete, a Turul úti volt orvosi rendelő, a Tüdőgondozónál lévő bérlakás, valamint a Széchenyi és a Szabadság úton lévő két családi ház.

– Tizenöt bérlakást fogunk kialakítani, ahol 26 fiatalt tudunk elhelyezni két évig és ezeknek a fiataloknak nem kell fizetniük a rezsi költségen kívül semmit. A másik eleme, hogy havonta 52 ezer Ft-ot kap egy évig 20 fiatal a városban, olyan hiányszakmákban, amelyre a felmérés már megindult- számolt be Nagy Csaba polgármester.

P1880393

A hiányszakmákat március végéig mérik föl, majd ezután írják ki a pályázatot. Hiányszakmának számít Füzesabonyban többek között az orvos és az óvónői foglakozás. A fiatalok segítésére továbbá nyelvtanfolyamokra is lehetőség nyílik, elsősorban olyan pályakezdőknek, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomájukhoz.

Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője előremutató programként értékelte a nyertes pályázatot. Kiemelte, ezzel a 200 millióval együtt, már több mint 4 milliárd forint hazai és uniós támogatás érkezett a városba 2014 októbere óta.

P1880410

– Füzesabony több évtizednyi egy helyben topogás után megindult a fejlődés útján, hiszen méltó városközpontot kaphat, majd Füzesabony, megújultak az óvodák, bölcsődék illetve iskolák, valamint megújult a sportcsarnok is. Ezentúl a város elnyerte az ipari park címet is, ami nagyban hozzájárul a munkahely-teremtéshez épp úgy mint a most elnyert pályázat – tette hozzá a képviselő.