A legmagasabb minőségű borok kerülnek majd az egri borospalackba

Megszületett az egri borospalack! Az egyetlen borvidék palackjára sem hasonlító, egyedi alkotást Habis László, Eger polgármestere és Juhász Ádám mutatta be a szerdai sajtótájékoztatón.

egri borosuveg
Habis László és Juhász Ádám az egri borospalackot bemutató sajtótájékoztatón – fotó: Nemes Róbert

Jövőre, az immár XXIII. Egri Bikavér Ünnepen mutathatják be azt az egyedi borospalackot, amelybe az Egri borvidék kiemelkedő minőségű borai kerülhetnek a jövőben.

Az üvegen a régi hagyományos egri borospalackok formavilága tükröződik vissza és az “Eger 1552” felirat is helyet kapott rajta – jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Habis László, Eger polgármestere, valamint Juhász Ádám egri borász.

Habis László elmondta, a város 6,2 millió forinttal támogatja a palack megvalósítását, amely egyszerre tükrözi majd a hagyományokat és a megújulásra, valamint egységre való törekvést.

A különleges palackba első körben az Egri borvidék Superior és Grand superior borai kerülnek majd, de a jövőben a többi borfajtára is kiterjeszthetik a használatát – mondta Juhász Ádám, majd hozzátette, a palackot a borvidék bármely borásza használhatja, de nem teszik kötelezővé. Kiemelte, a cél az, hogy az emberek tudják, ha ilyen palackot vesznek le a polcról, akkor egri szőlőből készült, kiemelkedő minőségű nedűt fogyasztanak. Jelenleg a palack tervei vannak meg, még hátravan számos kivitelezési és engedélyeztetési eljárás, a palackok forgalomba kerüléséről egyelőre nincs pontos információ.