A magyar zeneipar találkozik a VI. Music Hungary Konferencián

A magyar zeneipar legfontosabb kérdéseiről tartanak szakmai fórumot a Bolyki-völgyben. A kétnapos VI. Music Hungary Konferencián többek között a Music Hungary Szövetség létrejöttéről, a helyi rádiók piaci helyzetéről, a magyar zenék arányáról, a zenei exportról és a magyarországi hangstúdiók jelenlegi működési körülményeiről esik majd szó elsősorban.

IMG_9430

A Music Hungary a legfontosabb találkozási hely a magyar könnyűzenei életnek, ahol évről évre előkerülnek a szakmát érintő legfontosabb ügyek és az aktualitások. Ilyen a Music Hungary Szövetség létrejötte is, amit azzal a céllal hoztak létre a konferencia megálmodói, hogy legyen egy olyan platform, ahol egész évben megvitathatják problémáikat az iparágban dolgozók és közösen kereshetnek megoldásokat a kérdésekre, valamint, hogy hasznosuljanak az eddig sokszor a levegőben maradt gondolatok és energiák – mondta Gerendai Károly.

IMG_9435

A könnyűzenei ernyőszervezet, a Music Hungary Szövetség 2018 elején alakult meg, és már több mint száz cég, szervezet és magánszemély jelezte belépési szándékát a különböző szakosztályokba. Célul tűzték ki a hazai zeneipar összefogását, , a hazai zenészek helyzetének javítása, a Hangfoglaló Program fenntarthatóságának biztosítását, a rádiós zenei kvóta finomhangolását és a magyar zene részarányának növelését a hazai piacon és egyéb médiákban. Ide sorolható még egy zenei exportiroda felállítása, valamint szakmai együttműködés a filmiparral és a kormányzattal. A Szövetség első, hároméves ciklusára elnöknek Weyer Balázst, társelnöknek pedig Lobenwein Norbertet választotta.

IMG_9448

A konferencián felmerülő kérdések között szerepelnek mindig visszatérő témák és az épp aktuális témák, mint a helyi és országos rádiók hallgatottsága, magyar zeneszámok aránya és az, hogy mire képesek a helyi rádiók. Erről Orosz Gábor a RadioMonitor ügyvezetője beszélt, akinek cége 90 országban végez munkát, 4500 rádiót mér folyamatosan.

A konferencián arról is beszámoltak, hogy hamarosan új országos kereskedelmi rádió indul hazánkban.

Az eseményen többek között még bemutatják a ProArt 2017-es Zeneipari Jelentést, amiből kiderül mit gondolnak a zeneipar hazai szereplői a zenész életpályáról, mi a helyzet ma a hangstúdiók piacán, de szó lesz a globális zenei adatbázisokról és azok felhasználási lehetőségeiről is.

Lehet egy magyar együttes a nemzetközi piacon sikeres? Többek között ezt a kérdést feszegeti majd az „Otthonom a nagyvilág” címet viselő beszélgetés. A rendezvényen szó lesz továbbá a viták kereszttüzében álló a kulturális TAO-ról és a Hangfoglaló programról.