A mustgáz veszélyeire hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem gyakorlata

A szüreti időszakban tucatszor riasztják mustgáz mérgezés miatt a tűzoltókat. A balesetek megelőzése érdekében szervezett gyakorlatot a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság szerdán az egri Demeter Pincészetnél. 

A mustgáz, a borkészítés velejárója, ami ha körültekintően járnak el, nem okoz problémát a pincészetekben.  Ez a gáz valójában egy  egyszerű szén-dioxid, amely erjedés során keletkezik. A  levegőnél másfélszer nehezebb színtelen, szagtalan gáz a padló szintjétől tölti fel a helyiséget, ebben rejlik a veszélye is. Ájuláshoz és legrosszabb esetben halálhoz vezet, ha valaki rosszul lesz egy gázzal telített pincében.

P1960535

A megyei tűzoltók a szerdai gyakorlaton pont egy ilyen estet mutattak be, egy bábu és ember segítségével. Egy ájult személyhez riasztják őket, akit ki kell hozni egy gázzal telített pincéből. A gyakorlattal az volt a céljuk, hogy a tűzoltók felkészüljenek,  felelevenítsék ismereteiket, ha ilyen helyzetben kérnek segítséget tőlük, gyorsan és szakszerűen tudjanak beavatkozni, hiszen akár néhány perc is életet menthet.

Az egri pincészetekben igazán körültekintően járnak el a szüreti időszakban, mondta Demeter Csaba borász. Odafigyelnek a mustgázra. Gyertyát használnak és alaposan szellőztetnek, mielőtt belépnének, valamint a pincéket úgy alakították ki, hogy az kifelé lejtsen ezzel is megkönnyítve a mustgáz áramlását, valamint ventilátorok is segítik a szellőzést. A borász maga is részt vett a mentési gyakorlatban, mint segítségre szoruló áldozat. Azt mondta – megnyugtató érzés volt a gyors segítség.