Ároktisztítás után fát loptak a besenyőtelki férfiak

Vádat emeltek azokkal a férfiakkal szemben, akik a munkahelyükön, a számukra biztosított pihenőidőben illegális fakivágással akarták beszerezni a téli tüzeléshez szükséges fát. – tájékoztatta a fuzeshirek.hu-t az ügyészség.

Az ároktisztítási munkálatok elvégzésével megbízott férfiak közül az I. rendű vádlott még 2016. december 20-án megkérte az egyik társát, az V. rendű vádlottat, hogy aznap, falopás céljából vigye magával a munkába a motoros láncfűrészét is. A férfi annak ellenére, hogy a motoros láncfűrész használata a munkájuk során kifejezetten tiltott volt, és tudta, hogy azt bűncselekmény elkövetéséhez fogják majd használni, teljesítette a kérést. A vádlottak reggel a Besenyőtelek felé vezető út mellett megkezdték a munkát, majd a déli órákban a műszakvezető által elrendelt pihenőidőben az I., II., III., és IV. rendű vádlott, kihasználva azt, hogy felügyelet nélkül maradtak, a láncfűrésszel az út melletti erdőben nekilátott az engedély nélküli fakivágásnak. Az I. rendű vádlott által kivágott 3 kőrisfát a többiek felaprították, és épp az út mellé készítették, hogy később elvigyék onnan, amikor az arra haladó természetvédelmi őr megzavarta őket. A vádlottak ekkor a közel 1 m3-nyi, 15.640 Ft értékű tűzifát és a láncfűrészt is hátrahagyva elszaladtak a helyszínről.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség a vádlottakat szabálysértési értékre, erdőben jogellenes fakivágással elkövetett lopás vétsége kísérletének elkövetésével vádolja. Az ügyészség az I. rendű vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására, míg társaival szemben jóvátételi munka intézkedés alkalmazására, emellett pártfogó felügyeletük elrendelésére is indítványt tett. A Füzesabonyi Járási Ügyészség indítványozta továbbá azt is, hogy a bíróság rendelje el az elkövetéshez használt motoros láncfűrész elkobzását.

Kiemelt képünk illusztráció.