Dübörög az allergiaszezon

Itt a tavasz, a jó idő, ám van, akiknek mégis megkeseríti az életét a tavaszi virágzás és a természet ébredése – ők azok, akik allergiásak.
Mi is az allergia?
A Wikipedia így jegyzi: „Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atkák, penészspórák…”
Nos, még olvasni sem éppen kellemes, mennyi mindenre lehet allergiás valaki… A tavasz ébredése tehát magával hozza a polleneket, melyek a szemben, a légutak nyálkahártyáján válthatnak ki irritációt, gyulladást. A leggyakoribb tünetek ilyenkor a tüsszögés, köhögés, szem viszketése és könnyezése, valamint az orrdugulás – bizonyára mindenki látta már környezetében, milyen kellemetlenségek kísérik az allergiát.
Mit lehet tenni a tünetek ellen? Nos, az egész napos orrfújás, köhögés és szemviszketés ellenszere többnyire a szakember által felírt, vagy vény nélkül kapható, patikus által ajánlott allergia elleni gyógyszer. Ha valaki eddig még nem tapasztalt allergiás tüneteket, és nincs bevált gyógyszere a kezelésre, mindenképp kérje ki orvosa tanácsát. Fontos, hogy olyan gyógyszert válasszunk, mely nem álmosít, nem nehezíti a koncentrációt, mégis csökkenti vagy akár meg is szünteti a tüneteket. Ha a felírt gyógyszer nem válik be, érdemes visszatérni a kezelőorvoshoz, majd új lehetőséget keresni.