Egészséges ételek készüljenek az iskolai menzán

Kóstolhattak szezonális zöldségekkel dúsított húspogácsákat és különböző főzelékeket, azon a  rendezvényen, ahol a korszerű gyermekétkeztetésről és a helyi termelők közétkeztetésbe való bevonásáról eset szó. Buday Péter mesterszakás beszámolt arról, hogyan valósította meg sikeresen menzareformját közel egy évtizeddel ezelőtt. Véleménye szerint elsősorban szemléletformálásra van szükség a gyerekek körében, meg kell ismertetni őket az alapanyagokkal, melyek elsősorban a helyben termeltek legyenek. A mesterszakács 2009-ben fejlesztette ki diétás receptjeit Miskolci Menzareform címmel, amit azóta 25 iskolában tesztelt és valósított meg. A program lényege, hogy szezonális, helyben megtermelt, friss alapanyagokból készüljenek a menzaételek, de a legfontosabb az alapanyagok megismertetése a gyerekkel.

P1850586

Az így elsajátított tudás végigkísérheti a gyerekeket egész életükben-tette hozzá. A közétkeztetést 100%-ig önkormányzati tulajdonban lévő társaság végzi. Ügyelnek arra, hogy friss és jó minőségű alapanyagokból készüljenek az ételek.

P1850604

A kormány kiemelt feladatnak tekinti a gyermekek egészséges táplálkozásának elősegítését – mondta Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője. Többek között kitiltották az egészségtelen ételeket az iskolai büfékből, bevezették a mindennapos testnevelést, valamint éves szinten 79 milliárd forintot költenek közétkeztetésre, amiben 1 millió bölcsődés, óvodás és diák részesül, közülük 500 ezren ingyenesen étkeznek. A Menő menzák az iskolákban pályázaton, 314 intézmény nyert, hogy minél több finom és egészséges ételt ismerjenek meg. A reformételek elkészítésében a honatya is rész vett, Buday Péterrel a helyszínen almás-eper fagylaltot készített.