Lépjen kapcsolatban velünk

Erdélyi receptTIPP! – Zabolai pityókatokány

Erdélyi receptTIPP! – Zabolai pityókatokány

Ez a cikk több, mint 8 éve és 2 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Rohamosan közelít a január 30., vele együtt pedig a Füzesabonyi Disznótor, ahol sok finomságot lehet majd kóstolni. Ezek elkészítésében segítenek testvértelepülésünk, Zabola lakói is, városunkba csempészve az erdélyi ízeket.

De hogy ne maradjunk finom falatok, no meg persze hagyományos erdélyi ízek nélkül ezen a hétvégén sem, megosztom olvasóinkkal a 2015-ös Majális főzőversenyén első helyet szerzett ízletes pityókatokány receptjét – Péter Levente tolmácsolásában.

Érdemes ezt az ételt elkészíteni, hiszen egyszerűségében rejlik nagyszerűsége, biztosan ízleni fog a családnak!

 

Pityókatokány 10 főre – Ahogy Levente ajánlja

  • Pityóka: a krumpli vagy burgonya Erdélyben használt elnevezése –

Hozzávalók:

  • 5 kg krumpli
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy paradicsompaprika
  • 2 paradicsom
  • 1 kg sertéshús vagy marhahús – ízlés szerint
  • bors
  • őrölt pirospaprika
  • sertészsír

 

Elkészítés:

A felkockázott vöröshagymát kb. 3 evőkanálnyi sertészsírban megdinszteljük. Apróra vágjuk a paradicsomot és a paprikát, majd ezeket rátesszük a vöröshagymára. A hagymát, paprikát és paradicsomot együtt pároljuk egy rövid ideig, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Ehhez az alaphoz adjuk hozzá a kockára vágott húst, melyet sóval, borssal és őrölt paprikával fűszerezünk, majd kevés vízzel felöntünk. Amikor a hús már félig megfőtt, az edénybe öntjük a kockára vágott krumplit, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az egészet. Egy alapos kavarás – és kóstolás után – ha szükséges, még fűszerezzük az ételt sóval és borssal. Ha megfelelőnek találjuk a fűszerezést, lefedjük az edényt, és készre főzzük a pityókát.

 

TIPP!

Az elkészült ételt cseréptányérban tálaljuk, hozzá savanyúságot és pityókás kenyeret kínálunk.

Jó étvágyat!

Továbbiak FH színes kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.

adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL