Európa válaszút előtt

Miniszterek és államtitkárok részvételével indított Európa jövőjéről fórumsorozatot nemrég a kormány. Egerben kedden este Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára tartott előadást
Nyitrai Zsolt a térség országgyűlési képviselője a fórum bevezetőjében elmondta: most kettős aktualitása van ennek a párbeszédnek, mert kezdetét veszi a VIII. Nemzeti Konzultáció a családpolitikáról, mely keretein belül 8 millió ember mondhatja el javaslatait a kiküldött kérdőíveken.

P1980547

A demográfiai válságra adandó válaszok közül el kell döntenünk, hogy a bevándorlás engedélyezése révén, vagy inkább a gyermekvállalás ösztönzésével, a családok támogatásával kezeljük-e ezt a problémát. A másik aktualitás – folytatta – a jövő májusi európai parlamenti választás, melynek keretében az előbbi kérdésre is választ adhatunk, ugyanakkor meghatározhatjuk, hogy milyen irányba fejlődjön tovább kontinensünk.

P1980551Rákossy Balázs államtitkár ugyancsak a választható lehetőségeket vázolta fel előadásában. Macron francia elnök felhívására utalva elmondta, a közelgő választáson mindenkinek el kell döntenie milyen Európát szeretne, hiszen az unióban a válság (nem feltétlenül gazdasági) jelei mutatkoznak, nem sikerült ugyanis megoldani a migráció ügyét, sem  Nagy-Britannia kiválásának részletes szabályozását.

P1980552

Az elképzelt „Európai Egyesült Államok” nyitott társadalmat, a nemzeti önrendelkezés hívei pedig nemzeti identitáson és kultúrán alapuló uniót akarnak a keresztény értékek megőrzésével. A kormány – amely 2015-ben a kerítés felállításával sikeresen megvédte az országot és az EU-t – nyilvánvalóan ez utóbbi Európa híve, és azt kéri az emberektől, mondják el ők is, melyik megoldást támogatják: a birodalmi Európát, vagy a szabad nemzetek együttműködését.

Mi ugyanis 2004-ben egy a nemzeti önrendelkezést elismerő szövetségbe léptünk be, de ez a politika az utóbbi években megváltozni látszik. Májusban nekünk is döntenünk kell arról, milyen Európát akarunk – fejtette ki Rákossy Balázs. képviselni nemzeti érdekeinket.