Lépjen kapcsolatban velünk

Finom ételek és jó hangulat a Kemencés Napon

Közélet

Finom ételek és jó hangulat a Kemencés Napon

Finom ételek és jó hangulat a Kemencés Napon

Pénteken kezdődött és egészen vasárnapig tart a kilencedik alkalommal megrendezett kemencés, gasztronómiai és a magyarság népi kultúráját bemutató fesztivál Szihalmon.

A kemencés napok első napján igazi lakodalmi sürgés-forgás volt, ugyanis készítették a lagzi váró ételeket, kalácsot, szombaton viszont már az a közel húsz főzőcsapat szorgoskodott a kemencés udvarban, akik beneveztek a főzőversenyre.

Idén a környező települések mellett neveztek a főzőversenyre többek között Egerből, Hejőbábáról, Salgótarjánból, az erdélyi Hadadról és a felvidéki Szilicéről is.

Olyan különleges ételek készültek mint a kardon sült hús, csirkemelltócsni és a báránycsülök keleti fűszerekkel. Volt, aki a hagyományos ízekre esküdött, mint a töltött káposzta, gulyás, lángos vagy a pásztor ételek. Mindeközben a színpadon hagyományőrző együttesek követték egymást.

Bóta József polgármester azt mondta – hiszi, hogy gyökerek nélkül nincs jövője a magyarnak, ezért meg kell őrizni a hagyományokat, ezt a célt szolgája ez a rendezvény is, amit idén már kilencedik alkalommal rendeztek meg.

A délután a hagyományőrző lakodalmassal folytatódott:  vőlegény és leánybúcsúztatóval, lakodalmi menettel, templomi fogadalomtétellel, majd az esküvői vacsorával. Vasárnap misével zárul a program.

 

Továbbiak Közélet kategóriában

FEL

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. Elolvasom

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás