Gyorshajtás és figyelmetlenség vezetett halálos balesethez a 3-as főúton

Tavaly ősszel a 3. számú főúton egy 28 éves fiatalember nagy teljesítményű gépkocsijával – a megengedett sebességet jóval túllépve – belerohant egy személyautóba, melynek vezetője nem kellő körültekintéssel kísérelt meg áthaladni az egyik útkereszteződésnél. Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség vádemeléssel adta át az ügyet a bíróságnak.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a vádlott 2017. október 3-án dél körül jó látási viszonyok közepette autózott Gyöngyös felől Miskolc irányába a 3. számú főúton egy fekete színű személygépkocsival, melyben egy utast is szállított. A jármű haladási sebessége nagyjából 120 km/óra volt annak ellenére, hogy az adott útszakaszon a megengedett legnagyobb sebesség 90 km/óra.

A sértett – egy középkorú hölgy – a 88. kilométerszelvényben egy tanyasi bekötő útról érkezett a baleset helyszínére, és a főutat keresztezve kívánt egyenesen tovább haladni a vádlotténál kisebb teljesítményű autójával. A kereszteződésben elhelyezett „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla előírását betartva rövid időre meg is állt, azonban ezt követően úgy döntött, hogy még az érkező másik jármű előtt átvág a főúton.

hármasút

A vádlott ezt késve észlelte, ezért – balra kormányzás és vészfékezés ellenére – az úttest jobbszélétől mintegy 5 méterre nagy sebességgel az utat keresztező másik kocsi bal oldalába ütközött. A lendülettől mindkét jármű a műút Visonta felőli oldalán a szántóföldre sodródott és felborult. A baleset következtében a sértetti autót vezető nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően elhunyt.

Amennyiben a vádlott betartja a sebességkorlátot, és késedelem nélkül reagál a veszélyhelyzetre, az ütközést lassító fékezéssel elkerülhette volna.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, és vele szemben – a sértetti közrehatásra is figyelemmel – felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására, emellett pénzbüntetésre, a járművezetéstől történő határozott idejű eltiltásra, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság kötelezze őt az eljárásban eddig felmerült mintegy háromszázhuszonötezer forint bűnügyi költség megfizetésére.