Hagyományőrző lakodalmas Sarudon

Szombaton – férjhez ment a falu legszebb lánya –  lezajlott a sokak által várva várt Sarudi Hagyományőrző Lakodalmas.  A Sarudi Népdalkör jóvoltából a vendégek végigkísérhették a jegyespár történetét a házasságkötésen keresztül a lakodalmas mulatságig. A sarudi gyűjtésű népdalokból álló népi játékra közel 160-an voltak kíváncsiak. Ez a vendégsereg kísérte az ifjú párt Sarud főutcáján a nagyon kellemes ősz eleji napsütésben.

Természetesen a hajnalig tartó mulatság sem maradt el. A falu kultúrházában a hagyományos lakodalmi ételek – húsleves, töltött káposzta, herőce, házi sütemények, éjféli disznótoros – mellett kiváló hangulatban múlatták az időt a vendégek. A népi játékot a menyecsketánc és a cukortorta szétosztása zárta.

A hagyományőrző lakodalom leglátványosabb elemei a viseletek. A népdalokon túl ez is visszavisz bennünket az időben. A tavalyi évben a népdalkör kapott új ruhát az önkormányzat jóvoltából, az idei évben az új menyasszony és menyecske viselet készült, melynek aprólékos, részletgazdag kidolgozása Nagy Gizella keze munkáját dicséri.

Szeptember első hétvégéjén minden adott volt, hogy Sarud apraja nagyja és az idelátogató vendégek egyaránt jól érezzék magukat. Akik részesei voltak a a több évtizedes múltra visszatekintő Sarudi Népdalkör által felújított 2. Hagyományőrző Lakodalmasnak, jót ittak, jót mulattak. Köszönet a szervezőknek: a Tilcsik István polgármester által vezetett Sarud Község Önkormányzatának és a Sarudi Népdalkörnek.