Lépjen kapcsolatban velünk

Helyi értékek kiállítása Aldebrőn

Helyi értékek kiállítása Aldebrőn

Testvértelepülési találkozó, várlátogatás, szüreti nap, helyi értékek bemutatása Aldebrőn.

Ez a cikk több, mint 3 éve és 7 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Testvér-települések találkozója valósult meg Aldebrőn, melyben a központi szerepet Aldebrő értékeinek bemutatása töltötte be. Aldebrő 2015 óta rendelkezik Települési Értéktárral, melyben jelenleg 30 érték szerepel.

A találkozóra szeptember 7-8-9-én került sor, összekapcsolva a Debrői Hárslevelű Szüreti Napokkal. A község célja, értékeinek bemutatása, megismertetése és népszerűsítése minél szélesebb körben. Büszkék értékeikre, melyek közül kiemelkedő nemzeti érték a Debrői Hárslevelű bor, mely már a Magyar Értéktárban is szerepel.

A felvidéki Dobóruszkáról és az erdélyi Nagykendről érkeztek testvér-települési vendégek.

Szeptember 6-án, csütörtök este a helyiek által készítette finom vacsora várta az érkezőket. Másnap, szeptember 7-én a program első állomása Kisnána volt, ahol megtekintették a várat, mely a későközépkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emléke. A következő úti cél a siroki vár volt, mely ma is lenyűgöző látványt nyújt. A kellemes hangulatban elköltött ebéd után Eger nagy történelmi múltú várába látogattak el.  Kárpáti János régész és Hoór Kálmán építész szakmai vezetésével tettek sétát a város fölé magasodó impozáns falak között.

Szombaton, szeptember 8-án részt vettek a Debrői Hárslevelű Szüreti Napi forgatagban.

Megtekintették az „Aldebrő értékei” című kiállítást, a néprajzi gyűjteményt és a helytörténeti kiállítást a Gazdaházban, valamint a Római Katolikus Templomot. Végig sétáltak a Történelmi Emlékparkban, ahol a község történetét megörökítő faragott domborművek állnak.

A találkozók rendkívüli jelentőséggel bírnak a települések számára, hiszen nagyon fontos a határon túl élő honfitársaink megismerése, magyarságtudatuk megőrzésének erősítése, az egymásra való odafigyelés, a hivatalos kapcsolatokon kívül az emberek, családok közötti kapcsolatok létrehozása, erősítése, megőrzése, barátságok, ismeretségek kialakítása, elmélyítése. A kultúra kiváló összekötő híd a kapcsolatteremtésben, hiszen a kulturális rendezvények keretein belül az emberek megismerkednek egymással, mely erős alapot képez a további kapcsolatok kiépítésére.

A kiállítás és a találkozó megvalósítását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt „Testvér-települési programok és együttműködések” című felhívásra Aldebrő Község Önkormányzata által benyújtott „Aldebrő értékei” című nyertes pályázat tette lehetővé.

Képtalálat a következőre: „bethlen gábor alap logo”

 

 

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Ön tart attól, hogy Magyarország belesodródhat a háborúba?

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Lájkoljon minket a friss hírekért!

Legtöbbet olvasott

FEL