Heves megyéért kintüntetést kapott a Tobán Hagyományőrző Népművészeti Egyesület

A Heves Megyei Közgyűlés idén is elismerésben részesítette azokat, akik kiemelkedő színvonalú munkájukkal hozzájárultak megyénk jó hírnevének öregbítéséhez. A Heves megyéért díjjal jutalmazottakról a Közgyűlés még 2016. június 24-én zárt ülés keretein belül hozott döntést. A kitüntetéseket október 5-én a megyeháza Barkóczy termében Szabó Róberttől, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől, valamint Tóth Csabától és Dr. Bényi Szabolcs Tamástól, a Heves Megyei Közgyűlés alelnökeitől vehették át. 

Elismerésben részesült Maksa Henrietta táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Sándor Tamás sajtkészítő mester, Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora, valamint a Tobán Hagyományőrző Népművészeti Egyesület.

Az Egyesület 2002-ben alakult a helyi népi hagyományok és népi kultúra megőrzésének, ápolásának céljából. Kezdetben tevékenysége a népi hagyományok, szokások felkutatásával és összegyűjtésével indult, amelynek eredményeként jött létre a 40 főt magában foglaló hagyományőrző gyermek-, ifjúsági- és felnőtt tánccsoport. Olyan jellegzetes színpadi koreográfiák szerepelnek repertoárjukban, mint a dunántúli, szatmári, mezőségi, széki, rimóci táncok. Az Egyesület feldolgozta a „Szihalmi lakodalmas” témakörét, és ebből egész estét betöltő koreográfiát sajátított el, mely a hagyományos lakodalmak ma már nem létező bemutatásával, a lakodalmas ételek feltálalásával, eredeti vőfélyszövegek beiktatásával, népviseletbe öltözött lakodalmi résztvevőkkel egyedi és autentikus élményt nyújt. A hagyományőrző csoport évente 25-30 alkalommal lép fel, így mára a kistérség és a megyei civil közélet meghatározó szereplőjévé vált. Az egyesület szoros kapcsolatot ápol a határon túli magyarság néptánccsoportjaival, együttműködési megállapodás alapján kapcsolatot létesített a Füleki RAKONCA Egyesülettel.

Tobán Hagyományőrző Népművészeti Egyesület közreműködésével 2007-ben megjelent a „SZIHALOM ANNO Fejezetek a falu múltjából” című falutörténeti monográfia, majd 2010-ben a „Lakodalomtól a lakodalmasig” elnevezésű kiadvány, amely a Szihalmi lakodalom történetét, viselet hagyományait, étkezési- és ajándékozási szokásait mutatja be.

 

Az együttes tagjai között kiemelkedő egyéniségeket tisztelhetünk, akik fontos szerepet töltenek be Heves megye folklór életében, a térségi néphagyomány megőrzésében és továbbéltetésében.

(Fotó: Nemes Róbert)