Jól indult 2018 – Összesen 827 millió forint pályázati támogatást nyert el az önkormányzat tavaly december óta

Szerda délután tartotta havi ülését a város képviselő testülete. A napirendek előtt Nagy Csaba polgármester elmondta: a decemberi utolsó ülésük óta az önkormányzatnak 5 pályázata nyert, és ezeken keresztül újabb 827 millió forint támogatás érkezik Füzesabonyba.

P1870287

A képviselők  kilenc napirendi pontot  tárgyaltak meg, közöttük a legfontosabbat a város 2018 évi költségvetését. A büdzsé számait Gondos Rita pénzügyi irodavezető ismertette a jelenlévőkkel. Az önkormányzatnak törvény írja elő milyen kötelező feladatokat kell ellátnia.

P1870291

Többek között: településfejlesztés, egészségügy, kultúra, gyermekjóléti,-óvodai szolgáltatás és vízi közmű szolgáltatás. Az idei évre tervezett bevétel: 2.708. 734 Ft, és ugyanekkora összeg szerepel a kiadási oldalon is. 345 millió forint helyi adóbevétellel számolnak 2018-ban.  1.287.000 .000 Ft van a pályázati alszámlán: a zöld város, a kerékpárút és az ipari park projektek előlegei. A közfoglalkoztatásban 64 fő alkalmazását tervezik. A helyi közutak karbantartásának előirányzata 10 millió forint, emellett még rendelkezésre áll a 2017. évben elkülönített 9.580 e forint előirányzat is. Ebben az évben jelentős állami normatíva csökkenés keletkezett az egészségügy, a közoktatás és a szociális szolgáltatás területén.

P1870290

Ezért Molnár László könyvvizsgáló szerint feszített költségvetéssel kell számolni. Viszont jó a helyi adóerő, és a költségvetési rendelet megfelel a törvényi feltételeknek, „szakmailag maximálisan” elfogadható.  Sor került a Településképi Arculati Kézikönyv és településképi rendelet elfogadása. A képviselők döntöttek arról is , hogy a közelmúltban  megnyílt vidékfejlesztési Leader programban kamera rendszerre pályázik a város és a polgárőrség is.