“Kétútköz boldoggá tesz”

Lassacskán élettel telik meg a kétútközi Graefl-kastély és a Majorság. Ugyan még nem az eredeti tervek szerint, de működik. Első lakói 20 birka és kecske, Rozi a törpeszamár, aki mindenkit azonnal üdvözöl amint belép a kastély területére, de ott van Sárika a tyúkanyó és az ő csibéi, valamint a nyulak és a macskák.

Minden nap korán kezdődik a majorságban – vezet be a hétköznapokba Tari Tünde a kétútközi Graefl Majorság vezetője. Rozi a törpeszamár hajnali négykor ébreszti Molnár Andrást, Bandi bácsit a pásztort, ha menni kell akkor menni kell. Elindulnak a legelőre: Bandi bácsi, Rozi, a 20 birka és kecske valamint a két segítő Lili és Jaki, a terelőkutyák, akik Bandi bácsi szeme fényei. Mindannyian összhangban élnek, nyugalomban, de ez is a cél, sőt majd ha megnyitja kapuit a kastély a vendégeknek ezt a nyugalmat és természetközelséget kívánják átadni.

P1750256

Kétútköz boldoggá tesz! – fogalmazott Tari Tünde. Folytatta – az a nagy álom, hogy az állatok szabadon éljenek, csak természetes táplálékot fogyasszanak, mert így egészséges, szabadban nevelkedett állat húsa kerül majd az asztalra – jelenti ki mindenféle álszenteskedés nélkül, hiszen ez egy működő gazdaság lesz, nem egy látványgazdaság.

A növényekkel is ugyanez a helyzet, minden ami az asztalra fog kerülni, annak jó részét itt kívánják megtermelni, a kenyérnek való búzát, a zöldségeket.Ez utóbbira már most vannak próbálkozások, késő tavasszal 200 tő paradicsom, – és paprikapalántát ültettek el a magas ágyásokba, de minden itt megtalálható, aminek egy veteményesben lennie kell. Erre törekszenek a tulajdonosok Szerencsés Györgyi és Szepesi Péter, legfőbb céljuk, hogy az egészséges életmódot képviseljék.

A majorság mellett a kastély is épül és szépül. Március elsején elkezdték a belső felújítását, felverték a betont, leverték azt a vakolatot, amin a szocializmus hagyatéka az olajfesték éktelenkedett. Hamarosan kezdik a gépészet kiépítést, vizet, villany vezetnek, fűtést szerelnek, ha mindez megvan jöhetnek a falrestaurátorok, akik visszaadják az ország egyetlen teljesen szecessziós épületének a régi fényét. Szerencsés Györgyi itt is hangsúlyozta, itt is csak természetes anyagokat használnak, nincs semmi műanyag, ugyanazokhoz az anyagokhoz nyúlnak, mint amit az építkezésnél használtak. A falrestaurátorok várhatóan még egy évig fognak itt dolgozni.

P1750322

A fa nyílászárók és a lépcsőház restaurálása jelenleg is zajlik, Rostás Árpád, Magyar Örökség díjas restaurátor aprólékos munkával kelti életre a faelemeket. Szakérelmét mi sem bizonyítja jobban, ő volt az aki a versaillesi palota restaurátoraként dolgozott 8 évig, valamint Vilmos herceg két gyermekének is készítette a bölcsőt.

P1750327

Ha jártak már a kétútközi kastélyban akkor egy valami biztos szembe fog tűnni, lekerült a vörös csillag a víztorony tetejéről. Szerencsés Györgyi elmondta a víztorony volt az a dolog amivel utoljára foglalkozni akartak, de rendszeresen vannak rendezvényeik, így a toalett kérdését meg kellett oldaniuk. A torony alját Györgyi ötletei alapján igazán egyedi módon alakították ki, de funkcióját a torony nem vesztette el, tetejében még most is képes 50 ezer liter vizet tárolni.

P1750305

Augusztus 5-én az érdeklődőket jazz és swing estre várják, a korabeli öltözet kötelező.