Kiemelt turisztikai régió lett a Tisza-tó

Kormánydöntés alapján létrejött az ország negyedik kiemelt turisztikai régiója, ami  Debrecent, Hajdúszoboszlót, Hortobágyot és a Tisza-tó környékét foglalja magába. A régió fejlesztésére 35,81 milliárd forintos támogatás jut.  A poroszlói Önkocentrum ennek köszönhetően további attrakciókkal bővül.

P1790294

Az ország negyedik kiemelt turisztikai régiója cím annak köszönhető, hogy létrejöttek és sikeresen működnek az ökoturisztikai létesítmények, fejlődnek a vízi és turisztikai szolgáltatások, emelkedik a kerékpárosok száma, közkedvelt állomáshelyévé vált a Tisza-tó a horgászoknak, ezzel együtt jelentősen megnőtt a vendégéjszakák száma is – számolt be róla a Tisza-tó Fejlesztési Tanács Poroszlón.  A több mint 30 milliárd forintos összegből harminc fejlesztési program valósulhat meg a közeljövőben. Jut forrás a Tisza-tó horgászturisztikájára, kerékpáros infrastruktúrájára, vízi sétányaira és tanösvényeire is. Kiemelt projekt lesz emellett a szabadvízi strandok komfortérzetet is növelő fejlesztése is. Kovács Sándor a fejlesztési tanács elnöke szerint mindez az itt élő emberek köszönhető, egyre több turista érkezik a térségbe, ami 60-80 ezer főnek jelent megélhetést.

A Tisza-tó és a vele szorosan összefüggő Hortobágy térségére 10 milliárd forintot különítettel el, ebből horgászturisztikai fejlesztésére 330 millió forintot, továbbá 200 millió forintból bővítik a poroszlói ökocentrumot. A fejlesztés három részből tevődik majd össze – mondta Bornemissza János polgármester. Eddig az édesvízi akváriumban csak  hazánk őshonos halfajtáit mutatták, a kivitelezés után a Kárpát-medence valamennyi halfaja megtalálható lesz az akváriumban.

A projekt a varsa – mint a vakond nevet kapta, ugyanis létrehoznak egy varsa alakú építményt, melyben a föld alatt élő állatot a vakondot mutatják be, valamint kialakítanak egy 130 m hosszú madárröpdét, ahol a térségre jellemző madarakat lehet majd megnézni a látogatóknak.

Látványtervek: