Különleges kiállítás érkezik Egerbe

Európában egyedülálló kiállítás költözik Székesfehérvár után egy hétre Egerbe a Dobó térre. Az I. Világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valóságai jelennek meg a Magyar Nemzeti Múzeum időközi kiállításán, ami egy 18 méter átmérőjű és 9 méter magas félgömb sátorban kap helyet. Az interaktív kiállítás eredeti kiállítási tárgyakkal mutatja be az életet az első világégés idején a frontvonalnál és a hátországokban egyaránt.

P1790360

A kiállítás Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő kezdeményezésére érkezik a városba, mint ahogy korábban az egyiptomi kiállítás, vagy épp a jelenleg is látogatható iparművészeti kiállítás a várban. Az a cél, hogy minél több országos attrakció érkezzen Egerbe és a megyeszékhely is minél több attrakcióval jelenlen meg a fővárosban – mondta a honatya.

P1790375

Martonné Adler Ildikó Eger alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta – nagyra értékeli az utazó múzeum érkezését, mely ingyenesen lesz látogatható. A vándorkiállításnak köszönhetően azok a helyiek és környékbeliek is eljuthatnak múzeumban, akiknek ez nehézséget okozna. Hozzátette az EKF 2023 pályázatnak markáns szegmense a kultúra közvetítése, így ezzel a tárlattal elősegítik a pályázat sikerességét.

Csasztvay Tünde a kiállítás főkurátora és ötletgazdája elmondta, a kiállítás varázsa abban rejlik, hogy világégés minden családot érintett. A táraton közel 800 eredeti kiállítási tárggyal mutatja be a háború mindennapjait. Megtekinthető lesz többek között Nagy Imre hadifogságból írt képeslapja vagy Szabó Lőrinc igazolványa is. Nagy hangsúlyt fektetnek az interaktivitásra is. Megpróbálhatják megemelni a katonák menetfelszerelését, vagy biciklire ülhetnek, amit tekerve háborús verseket hallhatnak. Megnézhetik mit ettek, mit viseltek a fronton a katonák.

A kiállítás szeptember 16-án szombaton 16 órakor nyílik meg a közönség előtt és egészen szeptember és 21-ig lesz látogatható.