Küszöbön innen, küszöbön túl

Küszöbön innen, küszöbön túl címmel rendezte meg a Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény Aranyhíd Alapítványa és  Füzesabonyi Egészségügyi Szakellátásért Alapítvány idén hetedik alkalommal a Lelki Egészség Világnapi rendezvényét a szakemberek számára.

P1800895

A nap központi témája a támogatott lakhatás volt a pszichiátriai otthonok lakóinak, mellyel próbálják az elszigeteltséget csökkenteni és növelni az ápoltak társadalmi elfogadását. Az Európai Unióban már bevett szokásnak számít, nálunk még gyerekcipőben jár,  hogy azokat a betegeket, akiket arra alkalmasnak ítélnek meg kisebb 12-16 férőhelyes lakóotthonokban költöztetnek egy-egy településen, ezzel elősegítve a társadalmi beilleszkedést és a mindennapi életben való részvételüket és nem utolsó sorban pszichésen is jót tesz nekik.

P1800897

A bélapátfalvi intézményben 2012 és 2016 között már megvalósult a projekt, 150 főt költöztettek ki 5 településre. A társadalom ugyan kisebb fenntartással fogadta őket – számolt be róla Szutorné Újvári Mária a támogatott lakhatás program vezetője, de mára maradéktalanul beilleszkedtek és elfogadták őket. A lakók úgy élik a mindennapjaikat mint bárki más, reggel felkelnek, elmennek dolgozni és este hazatérnek, ahol az ápolók gondoskodnak róluk.

Ehhez hasonló projektet kívánnak megvalósítani egy még elbírálás alatt lévő pályázati forrásból a Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény az andornaktályai tagintézményében is 60 bennlakó részére- mondta Vadnai Eszter vezetőápoló.

Dr. Csomós András a Füzesabonyi Egészségügyi Központ igazgató főorvosa elmondta ilyen esetekben fontos a társadalom nyitottsága és a befogadókészsége.