Lányokat futtattak Berlinben

A Hevesi Járási Ügyészség hat személyt vádol a bűncselekmények elkövetésével, akik közül többen előzetes letartóztatásban vannak.

Az ügy I. rendű vádlottját a bíróság erőszakos  bűncselekmények miatt korábban hosszabb tartamú szabadságvesztésre ítélte, és kitiltotta Jász-Nagykun-Szolnok megye területéről. A férfi ezért a szabadulását követően, 2016-ban a családjával a Heves megyei Átány községbe költözött, ahol folytatta addigi bűnöző életmódját. Ennek során ismerkedett meg ő és testvére, a II. rendű vádlott a III. rendű vádlottal, egy életvitelszerűen Berlinben élő nővel, aki ott prostitúciós tevékenységet folytatott. Közösen elhatározták, hogy magyar nőket fognak futtatni a német fővárosban, és ezáltal tesznek szert rendszeres jövedelemre. Ennek érdekében Magyarországon legalább tizenkét lányt szerveztek be, akik saját elhatározásukból vállalták, hogy Berlinben, az ott a vádlottak által „ellenőrzött” Kurfürsten strasse-n folyamatosan prostitúciós tevékenységet végeznek majd.

A kiszállításuk után a lányoknak az őket futtató két férfi megszabta, hogy az adott utcaszakaszra hol, mikor álljanak ki, milyen szolgáltatásért, mennyi pénzt kérjenek, sőt még azt is, hogy az egyes szolgáltatásokra mennyi időt szánjanak. Tevékenységük során mindvégig szoros felügyelet alatt tartották őket, és a napi bevételükből úgynevezett „leadót” fizetettek velük. Az ügy IV. rendű vádlottjának, egy 36 éves férfinek a feladata elsősorban a napi teendők ellátása, a főzés, a takarítás, a lányok kiszolgálása volt.

A vádlottak 2017 júniusáig összesen mintegy 225.000 € bevételre tettek szert. Az I. rendű vádlott többek között ebből vette meg az átányi lakóházát, valamint rokonaival közösen ebből vásároltak maguknak több nagy értékű luxusautót.

A Hevesi Járási Ügyészség a Berlinben tevékenykedő négy terheltet – közülük egyeseket mint többszörös visszaesőket – 12 rendbeli, folytatólagosan és üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett kerítés bűntettével, míg az I. és a II. rendű vádlottak itthon maradt élettársait, az V. rendű, és a VI. rendű vádlottakat kitartottság bűntettével vádolja.

A Hevesi Járási Ügyészség négy terhelt esetében fegyházbüntetés kiszabására, továbbá arra is indítványt tett, hogy a bíróság közülük egyeseket sújtson részleges vagyonelkobzással. Az V. és VI. rendű vádlottak esetében az ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta a vagyonelkobzás mellett.