Látogatás a Graefl-kastélyban

P1530425

Kétútközön jártunk a Graefl kastélyban –ébredezik csipkerózsika álmából. Szerelem volt első látásra – fogalmaz Szerencsés Györgyi tulajdonos, akinek gyermekkori álma vált valóra, amikor férjével Szepesi Péterrel megvásárolták a kastélyt 2014-ben.
Az egykori uradalmi birtokot lepusztult állapotban vették meg, a növényekkel benőtt területről kellett kiszabadítani, de megérte, mert az a látvány, ami fogadta őket mindent felülmúlt – tette hozzá Györgyi.
Régi vágya volt egy romantikus épület, ahol kiélheti lakberendezési szenvedélyét és vendégeket fogadhat, hiszen a turizmusban 25 évet töltött el. Terveik szerint a kastélyból egy szállodát alakítanak ki, ahol megteremtik a nyugodt vidéki életet a szállóvendégeknek.
A kastélyszálló ellátásáról egy komplett majorság fog gondoskodni, az ingatlanhoz több hektárnyi területen elterülő szántóföld, gazdasági és további lakóépületek is tartoznak. Itt próbálnak , majd megtermeli mindent a biogazdaságban amire szükség van, amit nem tudnak előállítani, azt viszont a környékbeli őstermelőktől szerzik be. Szerencsés Györgyiben kialakult az egészséges táplálkozásra való igény és ezt próbálja továbbadni majd vendégeinek, akik a már most félkész állapotban is elbűvölő kastélyszállóban szállnak meg.
Az épületet restaurátorok, művészettörténészek és profi szakemberek segítségével próbálják régi fényébe visszaállítani, mindet meg akarnak menteni, ami menthető. A festés alatt számtalan szekkót találtak, minden helyiségnek meg volt a maga sajátos mintázata és színei, ami nem sokára újból pompázik.
Az épület szecessziós stílusával ritkaságnak számít Heves megyében – 1911-re nyerte el végső pompáját. Az építtető német gyökerű Graefl család Svájcból került Magyarországra. Graefl Károly 1869- től poroszlói földbirtokos lett, 1896-ban magyar nemességet és előnevet nyert el mezőgazdasági érdemeiért, országosan jegyzett bivalytartást és szimentáli tehenészetet hozott létre Kétútközön. Halála után legidősebb fia Jenő a poroszlói, míg a fiatalabb fia, Andor a kétútközi földeket örökölte.
Az anno földszintes vidéki kúriák stílusában épült épületet alakította át szecessziós emeletes, tornyos kastéllyá Andor. A korát meghaladva tervezték az épületet, a 27 szobát magában foglaló épületet légbefúvással fűtik és a két fürdőszobát is kialakítottak benne, aminek a szennyvízelvezetését megoldották. A földszinten kis és nagyszalon található, konyha, fürdő és egy télikert, az emeleten a lakószobák.


Kétútközön a család leginkább csak nyáron tartózkodott, fénykorában nagy társadalmi életnek adott helyet; báloktól, mulatságoktól és vadászatoktól volt hangos az épület és a hozzá tartozó park.
1920-ban tragédia árnyékolta be a család életét, Andor gyilkosság áldozata lett- meséli a tulajdonos – álmában meggyilkolták 1920. július 26-án hajnal 2-kor. A szakácsnő összejátszott a gyilkossal, a család vacsorájába altatót kevert, miután mindenki álomba szenderült a szobájában, hajnalban az első emeleti szoba ablakának támasztotta a létrát és egyetlen fejszecsapással végzett Graefl Andorral. A gyilkos magával vitte a földesúr aranyóráját és pénztárcáját, amiben 15000 korona volt, a rendőrség rablógyilkosságnak minősítette az esetet. A tettes egy nagytályai földesúrra is rátámadt, de ő szerencsésen megmenekült, a gyilkost 1920. augusztus 3-án el is fogták.
A kastélyépítő Graefl Andor, halála utáni években még javában virágozott az élet Kétútközön, a 10 cselédházban 179-en éltek.
Rendszeres vendége volt a kastélynak Kaszala Károly a Monarchia hadseregének Ász –pilótája (ott szenvedett repülőbalesetet) , Horthy Miklós, az angol Edward herceg és még sok tekintélyes család fordult meg az uradalomban az évtizedek alatt.
A II. Világháború a családot sem kímélte, az 1944-es tiszai átkelés után november 7-én Kétútköznél tragikus kimenetelű csata zajlik a visszavonuló német-magyar és az előre törő szovjet csapatok között. A Graefl család birtokát 1945-ben államosítják és a családot 1950-ben kitelepítik. Kétútközt a Füzesabonyi Állami Gazdasághoz csatolják, majd 1972-ben a poroszlói Magyar –Szovjet Barátság Tsz-hez. A kastély falai között varrodát üzemeltetnek, ott ahol már nyoma sincs az egykori pompának, a falakat lefestik és szépen lassan átengedik az enyészetnek. A bútorokat széthordták, amelyek most darabonként előkerülnek egy-egy műgyűjtőtől, aminek köszönhetően Szerencsés Györgyi tervei szerint megpróbálják újból az eredetihez hasonlóan berendezni a kastélyt. Ebben segítségükre van a rengeteg fénykép, ami fénykorában készült. Nem utolsó sorban abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy élnek olyan idősek, akik még jártak az uradalomban és emlékeznek az akkori állapotokra.
A Füzesabonyi VTV forgatott a kastélyban, az ott készült anyagot megtekinthetik augusztus 22-én 19 órakor a Heti Krónikában és még sok más érdekes dolgot is megtudhatnak a kastély történetéből.