Magyar kultúra napja Füzesabonyban

Nemzeti himnuszunk születésnapját ünnepelte a város péntek délután a Közösségi Házban. Molnár Richárd alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy a magyar kultúra napi rendezvények emlékeztetnek minket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra, bízva abban, hogy sikerül felhívni a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket az évszázadok alatt megőriztünk. Ezek után Füzesabony múlt-és jelenbéli értékeiről szólt.

Skorcze Flóriánné, a Kultúráért Díj 2017-es kitüntetettje
Skorcze Flóriánné, a Kultúráért Díj 2017-es kitüntetettje

Ezt követte a Kultúráért-díj átadása. Az idei évben a Kultúráért-díjat Skorcze Flóriánné kapta, aki évtizedeken át szolgálta hivatásával a város közművelődésének ügyét. Iskolai könyvtárosként fiatalok generációival szerettette meg a könyvek világát, ismertette meg gyerekek ezreivel az olvasás örömét. A Városi Könyvtár vezetőjeként hasonlóan kreatív és sokrétű tevékenységével lelkesítette munkatársait, színesítette a könyvtár kínálta programok skáláját. Hivatásán kívül is, szabad idejében mindig aktív művelődés pártoló tevékenységet folytatott, és folytat mind a mai napig, nyugdíjazása után is, több civil szervezet önkénteseként, és a Füzesabonyi Könyvtárbaráti Társulás vezetőjeként.

Torján Tünde, Örkény MacskaJÁTÉK írásából ad elő
Torján Tünde, Örkény MacskaJÁTÉK írásából ad elő

A rendezvény résztvevői Trojan Tünde színháztörténész, előadóművész színészi játékát láthatták, előadásának címe Macskajáték – Örkény István nyomán Jelenetek egy öreg örök szerelemből.

A Trojan család
A Trojan család

Ezt követően Blahó Istvánné nyitotta meg az IN MEMORIAM MJT című képzőművészeti kiállítást, melyen a nemrég elhunyt lengyel származású füzesabonyi képzőművész Trojan Marian József alkotásai láthatók. A tárlat január 27-ig tekinthető meg hétköznapokon 8-16 óráig.

Trojan Marian Jozef
Trojan Marian Jozef