Mentési gyakorlat: szupercella Eger fölött

A gyakorlat alapfeltételezése volt, hogy  szombat délelőtt Eger felett olyan szupercella alakult ki, mely orkánerejű széllel, 2 cm-t meghaladó jéggel, sűrű villámlással és nagy mennyiségű csapadékkal járt együtt. Több lakóingatlan is megrongálódott, fák dőltek ki, villám okozta tüzek keletkeztek.

fokep

Az egri belváros közeli iskola környékén volt a legsúlyosabb a helyzet, több tanuló bent rekedt, az épületben tűz ütött ki. A mentőcsoportok feladata a kárterület átvizsgálása, valamint rom- és területkutatás volt. Speciális mentést is végre kellett hajtaniuk a csapatoknak, ennek során elzárt helyiségből hoztak ki bent rekedteket faláttörés, illetve alpintechnika alkalmazásával. A lehetséges sérülteket pedig az elsősegélynyújtó helyre kellett szállítani, majd a kigyulladt helyiségben keletkezett tüzet eloltani.

P1910955

Egy másik helyszínen a nagy esőzés következtében az Eger patak – Malom út hídja alatti nagy keresztmetszetű zárt csapadékvíz-elvezetőbe vélhetően a vihar elől emberek és háziállataik menekültek. A zárt csatorna romosodott, kijutni pedig nem tudtak. Ezen kárhelyszínen az önkéntesek feladata az volt, hogy védőfelszelelésben a csatornarendszert felderítsék és a benn rekedt embereket kimenekítsék.

P1910992

A hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt az Eger-patak vízszintje is jelentősen megemelkedett, amely ellen folyamatos védekezés vált szükségesé. A feladatot nehezítette a nagy hullámzás, ezért a hullámverés ellen is védekezni kellett.

A gyakorlaton a Tarna, Bélkő, Rima-Laskó valamint a Dobó Mentőcsoportok több mint nyolcvan önkéntese vett részt, és mindannyian aktívan kivették részüket a minősítési gyakorlat mozzanataiból, így eleget téve a számukra előírt szakmai követelményeknek városi kutató és mentő, valamint alapvető vízkár elhárítási tevékenységi területeken.