Lépjen kapcsolatban velünk

Nyitrai Zsolt: Senki ne dőljön be az álhíreknek!

Nyitrai Zsolt: Senki ne dőljön be az álhíreknek!

Nyitrai Zsolt: Senki ne dőljön be az álhíreknek!

Ez a cikk több, mint 8 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Az egyes sajtóorgánumoknál napvilágot látott álhírekkel szemben a veszélyhelyzetet és a rendkívüli jogrendet az országgyűlés 30 napra, december 11-ig hirdette ki- nyomatékosította Nyitrai Zsolt. Eger és térsége országgyűlési képviselője hozzátette azt is, hogy az operatív törzs november 25-én vizsgálja felül a járvány elleni intézkedésben jelenleg érvényes szabályokat és dönt az esetleges módosításukról. Megjegyezte azt is, hogy november 20-án megindult a szociális intézményekben dolgozók tömeges tesztelése, majd november 23-án folytatódik az egészségügyi dolgozók, a bölcsődék, óvodák dolgozóinak és a pedagógusoknak a tesztelésével.

Online polgármesteri fórumot tartottak Nyitrai Zsolt vezetésével a térség polgármesterei, a közigazgatási vezetők, Pajtók Gábor kormánymegbízott és a tankerületi igazgató részvételével. A fórumon elhangzottakról és a térséget érintő legfrissebb intézkedésekről közös tájékoztatón számolt be Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke.

Rendkívüli jogrend:

Nyitrai Zsolt összefoglalóját annak megerősítésével kezdte, hogy a koronavírus-járvány a világban és így hazánkban is felszálló ágban van. Emlékeztetett, hogy a magyar országgyűlés november 10-én döntött a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend bevezetéséről, ami november 11-én lépett éltbe és 30 napig, december 11-ig marad érvényben.  Minderre a gyors és határozott döntések meghozatala miatt volt szükség.

Nyitrai Zsolt felidézte a jelenleg érvényben lévő legfontosabb járványelleni, védelmi intézkedéseket. Beszélt az este 8 és hajnali 5 óra között elrendelt kijárási tilalomról, mely alól mentesül az, aki munkavégzés céljából hagyja el az otthonát. Ezt azonban igazolnia kell, melyre a megfelelő formanyomtatvány a koronavirus.gov.hu oldalról tölthető le. Mentesül a kijárási tilalom alól az is, akinek az egészségvédelem miatt van erre szüksége és a kutyasétáltatók, akik a lakóhelyük 500 méteres körzetében tartózkodhatnak ebből a célból. A kijárási tilalom intézkedéseit a rendőrség a katonaság segítségével szigorúan ellenőrzi.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek, vendéglátóhelyek vendégeket nem fogadhatnak, az ételek elszállítására azonban van lehetőség. Az üzemi konyhák működhetnek.-A kormány ezzel kapcsolatban hozott egy szektorális, szerintem fontos döntést, melynek a lényege az, hogy a vendéglátásban és a szabadidős ágazatban működő vállalkozásokat társaságokat mentesítette a kormány a munkáltatói adóterhek megfizetése alól. Ez amellett, hogy az érintetteknek mintegy ötmilliárd forintnyi adókönnyítést jelent novemberben, biztosítja az ott dolgozók munkájának a megtartását és a novemberi bérük kifizetését – számolt be Nyitrai Zsolt.

Folytatta: az üzletek, fodrászatok, egyéb kisipari szolgáltatást nyújtók este 7 óráig lehetnek nyitva. Minden rendezvény tilos, beleértve a sportrendezvényeket is, amelyek csak zárt kapuk mellet tarthatók meg. Az egyéni szabadtéri sportolás azonban megengedett. A bölcsődékben, óvodákban, az általános iskolákban a nyolcadik osztályig a megszokott rendben folyik az oktatás. A nyolcadik osztály felett digitális tanrendre álltak át.

„A kormányzat itt is hozott egy pozitív döntést. Harminc napig ingyen internetet kapnak azok a tanulók, akik digitális oktatásban vesznek részt. Az ingyenes internetet a szolgáltatóktól kell igényelni és a decemberi számlán kerül jóváírásra.”

A magán és családi rendezvények tíz főig megtarthatóak. A temetéseken maximum ötvenen vehetnek részt. Esküvő tartható, de lakodalom nélkül.

Nyitrai Zsolt azt mondta, hogy a kormány az operatív törzs javaslatára november 25-én vizsgálja felül a járvány elleni intézkedésben jelenleg érvényes szabályokat és dönt az esetleges módosításukról.

Online fórum a polgármesterekkel:  

A térség országgyűlési képviselője kitért arra, hogy online fórumon vett részt a térség polgármestereinek, a közigazgatási vezetőknek, dr. Pajtók  Gábor kormánymegbízottnak, Gombály László az Egri Járási Hivatal vezetőjének, Ballagó Zoltán tankerületi igazgatónak a részvételével annak érdekében, hogy megoszthassák egymással tapasztalataikat, illetve a polgármesterek választ kapjanak kérdéseikre, a leghiteleseb forrásból tájékozódjanak.

-Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ne üljünk fel az álhíreknek! A héten megjelentek álhírek a koronavírus-helyzettel kapcsolatban. Az egyes sajtóorgánumoknál napvilágot látott, hogy a rendkívüli jogrend meghosszabbodik egészen februárig. Nagyon sokan megriadtak ezen hír hallatán. Ez egyértelműen álhír. A rendkívüli jogrend december 11-ig van érvényben. A hivatalos és hiteles tájékoztatást mindig az operatív törzs, a kormányinfó vagy a Magyar Közlöny adja- hangsúlyozta a képviselő.

A COVID-19 vakcina:

A vakcina már elérhető közelségben van. Magyarország kormányának az a felelőssége, hogy ha van egy orvosilag ellenőrzött, hatásos, működő vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzük és eljuttassuk a magyar polgároknak. Magyarország kormány eddig 12 millió adag koronavírus elleni vakcinát kötött le. Ezek között van Európai Unión belüli, van kínai, van orosz és van izraeli partner is, akivel ez ügyben tárgyaltunk. A vakcina, amennyiben meglesz, ingyenes és önkéntes lesz a beadása a magyar polgárok számára.”

Országos tesztelés a szociális és oktatási intézményekben:

Beszámolt arról, hogy november 20-án elindult egy országos tesztelés, melynek során első körben a szociális intézményekben dolgozókat, míg november 23-tól az egészségügyi dolgozókat, a bölcsődék, óvodák dolgozóit és a pedagógusokat tesztelik majd rendszeresen. Eddig több, mint egymillió PCR-tesztet végeztek országszerte, most pedig az antigén tesztelés is tömegessé válik. A tesztelés önkéntes, arra senki sem kötelezhető- erősítette meg Nyitrai Zsolt.Emlékeztetett arra, hogy a kormány ingyenessé tette mindenki számára az influenza elleni védőoltást, amit a háziorvosoknál lehet igényelni.

A Markhot Ferenc Kórház hírei:

Az egészségügyi ellátással kapcsolatban megjegyezte, hogy a halasztható műtéteket felfüggesztették, a sürgősségi betegellátás azonban folyamatos a Markhot Ferenc Kórházban is.

A járóbeteg-ellátás a megszokott formában zajlik, de előzetes időpont-egyeztetés szükséges. A 36/801-742, 743, 744-es telefonszámon. Az egészségügyi intézményekben, így a kórházban is általános látogatási tilalom van érvényben, de a hozzátartozók 14-15 óra között lehetőséget kapnak arra, hogy csomagot küldjenek be az intézményekbe.

A Heves megyei adatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a megyében a járvány megjelenése óta 4730 esetet regisztráltak, jelenleg 2534 aktív koronavírusos beteget tartanak nyilván.

Az országgyűlési képviselő köszönetet mondott azoknak, akik segítik a járvány elleni védekezést. Az egészségügyben dolgozóknak, a rendvédelmi szerveknek, a szociális szektorban dolgozóknak, a pedagógusoknak, a polgármestereknek, azoknak, akik önkéntesként vagy adományokkal segítik a védekezést, valamint a sajtó képviselőinek, hogy segítik a tájékoztatást.

 

Önkormányzati munka a járvány idején:

A tájékoztatón Juhász Attila Simon a Heves Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy az online polgármesteri fórum tapasztalatai alapján a polgármesterek felkészültek és tájékozottak a járvány elleni védekezés részleteiről. A térség érintett iskolái zökkenőmentesen átálltak a digitális oktatásra, a diákok felnőttek a feladathoz és a szülők is támogatják a rendszer működését. Külön köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik olyan különleges kompetenciákra tettek szert rövid idő alatt, amelyekre eddig nem volt szükségük.

A cél a gazdaság működőképességének fenntartása.

Juhász Attila Simon beszámolt arról is, hogy a járvány első hulláma alatt a Heves megyei önkormányzat hivatala segítséget nyújtott az önkormányzatoknak a fertőtlenítő-, tisztítószerek beszerzésében. A közel harmincezer liter fertőtlenítőszert másfél hét alatt szállították ki az önkormányzatoknak. A második körben már huszonnégyezer liternyi fertőtlenítőszer kiszállításához mindössze egyetlen napra volt szükség, ami a térség polgármestereinek felkészültségét dicséri.

Forrás:egerhirek.hu

 

 

Továbbiak Koronavírus kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Ön hova tervezi idén a nyaralását?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Lájkoljon minket a friss hírekért!

Legtöbbet olvasott

FEL