Óvja meg a vízóráját a hidegtől!

A hétvégére akár -15 celsius fokot is mutathat a hőmérő higanyszála, ebben a hidegben nem árt odafigyelni a vízórákra is, ugyanis tönkremehetnek.

Jelei: Ha a lakásban nem, vagy csak alig folyik a víz a csapból, ha a vízóra lapján szilánkokra tört az üveg, eldeformálódott a számlálószerkezet vagy a vízóraaknában áll a víz, akkor szinte biztosan tönkrement a vízmérő a rendkívüli hidegben. A hálózat ellenőrzéséhez zárjon el minden vízvételi lehetőséget. Ha a vízmérő ekkor is fogyasztást mutat, akkor a hálózatban csőtörés van. Ha elfagyott a mérője, haladéktalanul hívja a Vízművet.

Még most sem késő megtenni a szükséges óvintézkedéseket: rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e víz az aknában, illetve helyén van-e az aknafedél, amelyet alulról egy hungarocell lemezzel érdemes hőszigetelni.Aki még óvatosabb, az a vízmérőt is leszigetelheti egy papírdobozzal, vagy betakarhatjuk régi plédekkel, ruhákkal is, ezzel védve a hidegtől.

A szakember javaslata: ha naponta többször megengedjük a csapokat, áramlás van a vezetékben, az nem engedi megfagyni. Ha valaki sokáig nincs otthon, állíthatja csöpögésre a csapot (nem a kertit, a lakásban lévőt!).