Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak hideget

Vasárnaptól erős lehűlésre kell számítani, az időjárás sokkal inkább fog emlékeztetni a télre, mintsem a tavaszra – írja az időkép.hu.

Az enyhe, tavaszias napok után meglehetősen kellemetlen idővel zárul a hosszú hétvége. Szombaton ugyanis egy mediterrán ciklon hoz sokfelé kiadós csapadékot, a ciklon hátoldalán pedig erőteljes északias áramlással hideg, szibériai eredetű levegő zúdul a Kárpát-medencébe. Sándor, József és Benedek idén hideget hoznak zsákjukban.

A jelenlegi számítások szerint a csapadék zöme szombaton várható. Kezdetben még lehet eső, havas eső, majd egyre inkább havazás, intenzív havazás lesz jellemző, sőt délkeleten ónos eső, fagyott eső is eshet. Az ország jó részén jelentős esély mutatkozik arra, hogy több cm vastag friss hó hulljon.

Már szombaton feltámad az északiasra forduló szél, erős, viharos lökések főként a Dunántúlon és északkeleten lehetnek, a havazás által érintett tájakon – elsősorban nyugaton, északnyugaton – hófúvás is kialakulhat.

Komoly lehűlés várható – szombaton is csupán -1 és +7 fok között alakul csúcshőmérséklet, vasárnapra pedig beköszönt a márciusi tél: az ország jelentős részén egész nap fagyhat. A többfelé erős szél ráadásul tovább rontja majd hőérzetünket. Jelentős csapadékra ezen a napon már nem kell számítani, de még több helyen előfordulhat kisebb havazás, egy-egy hózápor.

Úgy tűnik, a hideg levegőnek bőven van utánpótlása, így a jövő hét első napjaiban is téliesen hideg, gyakran szeles időre van kilátás, éjszakánként a derült, hófedte tájakon akár -10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

A z időkép.hu folyamatosan frissülő előrejelzéseit itt követhetik nyomon.