Szabályellenesen hajtott be a kamion a vasúti átjáróba

A vasúti közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel vádol egy 49 éves férfit az ügyészség, aki járművével úgy hajtott be egy vasúti átjáróba, hogy az előtte álló gépkocsik miatt nem tudta azt elhagyni azelőtt, hogy nyerges vontatójára rácsukódott volna a sorompó.

A vádlott 2018. szeptember 27-én kora délután Egerben közlekedett egy pótkocsis járműszerelvénnyel, mellyel még szabad jelzésnél haladt be a Tárkányi úti, fénysorompóval is ellátott vasúti átjáróba. A férfi egy nagy ívű balra kanyarodást követően annak ellenére sem állt meg az átjáró előtt, hogy látta, nem fogja tudni azt – a KRESZ előírásainak megfelelően – folyamatos haladással, legalább 5 km/órás sebességgel megállás nélkül elhagyni, mivel a sínpár túloldalán forgalmi okokból torlódott a kocsisor. A járműszerelvény, melynek vége a műút szemközti forgalmi sávjába nyúlt, még a vasúti síneken állt, amikor a vonat érkezését jelezve pirosra váltott a fénysorompó. A vádlott látta ezt, ezért megpróbálta hátramenetben elhagyni a veszélyes helyszínt, de ez nem sikerült neki, mivel a pótkocsi keresztbe fordult az úton. Ebben a helyzetben csapódott rá a kamion vezető-fülkéjére az automata sorompórúd, ami az ütődés következtében megrongálódott.

A vonat az adott forgalmi helyzetben csak később haladt át a kereszteződésen, akkor, mikor a pótkocsis szerelvénynek már sikerült elhagynia azt.

Az Egri járási ügyészség a vádiratában a bűncselekmény elkövetésén tetten ért, és azt beismerő vádlottal szemben pénzbüntetés büntetővégzéssel történő kiszabására tett indítványt az illetékes járásbíróságon.

Kiemelt képünk illusztráció.