Tizenegy év fegyház a késelőnek

mg-rendorseg1

Tizenegy év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte az Egri Törvényszék az előzetes letartóztatásban lévő M. G.- t életveszélyt okozó testi sértés bűntette és felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt, mint többszörös visszaesőt. A bíróság megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Mint megírtuk M.G. 2016. június 19-én hajnali három óra körüli időben felszállt az egri vasútállomás üzemi területén álló vasúti szerelvény egyik kocsijába. Ugyanebben a személykocsiban tartózkodott a sértett is, a szerelvényen rajtuk kívül más személy nem volt. A vádlott a sértettel szembeni ülésre leült, és megkérdezte a telefonján zenét hallgató sértettől, hogy eladná-e neki a telefonját. A sértett közölte, hogy a telefonja nem eladó. Ekkor a vádlott egy köteg pénzt vett elő, és kijelentette, hogy vagy hagyja a sértettnek kifizetni a telefont, vagy azt elveszi tőle. A sértett ismét kijelentette, hogy a telefon nem eladó. Ekkor a vádlott a sértettet ököllel gyomorszájon vágta. Az ütéstől a sértett megtántorodott, a kezéből kiejtette a telefont, amit a vádlott magához vett. Ekkor a sértett a telefon visszaszerzése érdekében gyomron ütötte a vádlottat, aki elővett egy kb. 10 cm pengehosszúságú rugós kést, és azzal kaszáló-hadonászó mozdulatokat tett a feléje közeledő sértett felé. A vádlott és a sértett dulakodni kezdtek, és a vádlott a késsel többször megszúrta a sértettet. A dulakodás közben a sértett próbálta visszakövetelni a telefont a vádlottól, aki közölte vele,
hogy a telefon valahol az üléseknél van, majd a kocsi ajtaját kívülről a sértettre zárta, és elmenekült a helyszínről. Később a telefont a vasúti kocsiban lefoglalták. Másnap M.G. –t a füzesabonyi rendőrök fogták el a városban.

A sértettet ért kétszeres mellkasi szúrt sérülés a mellüreget megnyitotta. A sértett sérüléseinek gyógyulása nyolc napon túli, a tényleges felgyógyulás kb. 4 hét volt, mivel a mellüreg megnyitása közvetetten életveszélyes állapotot idézett elő.

Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezést jelentettek be. A törvényszék a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta. A bíróság ítélete nem jogerős,