Lépjen kapcsolatban velünk

Vasúti járatbővítés Eger és Budapest között

Vasúti járatbővítés Eger és Budapest között

Vasúti járatbővítés Eger és Budapest között

Ez a cikk több, mint 9 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Október 25-től óránként járnak az InterRégió vonatok Eger és Budapest között.  Az  interrégiós járatok modern, alacsonypadlós FLIRT motorvonatok, melyekre gyorsvonati pótjegyet sem kell váltani. Erről tartott közös sajtótájékoztatót Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő és Homolya Róbert a MÁV Zrt. vezérigazgatója az egri MÁV állomáson.

Az M25-ös út – amely révén létrejött Eger és a főváros autópálya összeköttetése -, az Egerben épülő intermodális csomópont, valamint a várost elkerülő út együtt történelmi léptékű közlekedésfejlesztés lesz, lehet Egerben – mondta Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője. Hozzátette azt is, hogy mindezt kiegészíti egy vasútfejlesztési program, mely minőségi változást hoz a megyeszékhely és Budapest között kötöttpályás vonalon közlekedők számára is.

Homolya Róbert arról számolt be, hogy a kormány az elmúlt időszakban ezermilliárd forint fölött költött a hazai vasúti pályák rekonstrukciójára és elhivatott abban, hogy Magyarországon a közösségi közlekedés gerince a vasút legyen. Ennek jegyében a térségben több, mint 200 milliárd forintból újult meg a Rákos-Hatvan közötti pályaszakasz. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója emlékeztetett, hogy 2020 július 25-től a MÁV Zrt.-hez került a Volánbusz joggyakorlása. Ez lehetővé tette a vasúti és a közúti közösségi közlekedés menetrendjének összehangolását, az egységes tarifarendszer kialakítását. Az új közlekedésszervezési rendszer szeptember végén elindult a dunántúli vonalakon. Itt már kivezették a gyorsvonati és az IC pótjegyet is a tarifarendszerből, ami ezeken a viszonylatokon 10-15 százalékos tarifacsökkenést eredményezett az utasoknak.

A Rákos-Hatvan vonal rekonstrukciója révén október 25-től Eger felé is bevezették az új rendszert, ami soha nem látott vasúti kínálatot eredményezett. Jelenleg naponta 15- 16 vonat közlekedik Eger és Budapest között, ami óránkénti vasúti összeköttetést jelent a két város között, 1 óra 48 perces menetidővel. A gyorsvonati pótjegyet itt is kivezették a rendszerből, ami 10-15 százalékos megtakarítást jelent az utasoknak.

Mindezzel párhuzamosan a decemberi menetrendben csökken majd a két város közlekedő buszok száma. Ez utóbbiak olyan ütemben indulnak majd, hogy kiegészítsék az óránkénti vasúti kínálatot. Decembertől ugyanakkor a Volánbuszok már igénybe veszik az M25-öst, így 10-15 perccel hamarabb fölérnek majd Budapestre.

-A közeledési kormányzat érdekelt abban, hogy ezt a fejlesztést tovább vigye. A következő Európai Uniós ciklusban folytatódik a rekonstrukció és Hatvantól Füzesabonyig is megtörténik a vasúti pálya felújítása. A vonatok ezen a szakaszon is 160 km/h-val közlekedhetnek majd- jelentette be Homolya Róbert.

 

 

 

 

 

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Ön hova tervezi idén a nyaralását?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Lájkoljon minket a friss hírekért!

Legtöbbet olvasott

FEL