Védekezzünk a kullancsok ellen!

Mivel elérkezett az igazi kirándulóidő, nem árt figyelni arra, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a szúnyogok, illetve a kullancsok elleni védekezésre.

Hatalmas tévhit, hogy a kullancs csak a hegységekben és erdőkben találhatók meg. Sajnos nem csak ezeken a helyeken veszélyeztet minket a kullancsok csípése. Bizony a városokban is előfordulnak, ám tény, hogy a sűrű növényzetet szeretik. Nem szeretik a napot, inkább a hűvösebb, árnyas helyeken szaporodnak el – innen ered a tévhit is – de megtelepednek a bokrok ágain, sőt, akár fűben is.

Éppen ezért igen fontos, hogy ha a szabadban tervezünk programot, védekezzünk ellenük. Akkor is figyeljünk, ha csupán a parkban pihenünk, üldögélünk a padon. Kirándulás után szinte kötelező, ám ilyenkor is ajánlott átvizsgálni magunkat, ellenőrizni, nem fúródott-e belénk egy példány.

A kullancsok bárhová belénk tudnak akaszkodni, kifejezetten kedvelik a hajlatokat (térd, hónalj), a lágyékot, a nyakat és még a fejbőrt is. Ha kellemetlen, zavaró, viszkető érzést észlelünk, ellenőrizzük át az érintett területet.

Hogyan védekezhetünk a kullancs ellen?

Elsődlegesen használjuk a riasztásukra alkalmas spray vagy krémkészítményt. A nap folyamán – kiemelten erdős területen töltött idő során – többször fújjuk vagy kenjük be magunkat. Ezen felül a ruházatunkat megfelelően megválasztva is óvhatjuk magunkat: válasszunk hosszú, zárt cipőnkbe belegyűrhető nadrágot a túrák alkalmával, illetve viseljünk sapkát vagy kalapot. A hosszú hajat érdemes összefogni, ez által is elkerülve a nagyobb érintkezési felületet.

Mivel a kullancs a ruhánkra is ráakaszkodat, otthonunkba hazatérve fontos azt is ellenőrizni. Vizsgáljuk át, majd rázzuk ki a viselt ruhadarabokat, és ha találtunk, akkor pusztítsuk el a belőle kihulló kullancsot.

A kullancsok számos betegséget terjeszthetnek. Fontos, hogy csípés esetén ne irritáljuk az adott területet. Ragadjuk meg egy csipesszel, majd egy határozott mozdulattal távolítsuk el a kullancsot – ha a feje „beleszakad a bőrbe”, az pár napon belül magától kilökődik, de érdemes egyben eltávolítani a vérszívót.

Ha a csípés után rosszullét, influenzaszerű megbetegedés lép fel, valamint a csípés helyét követő 2-5 héten belül gyűrű alakú bőrpír jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz!

1413503