Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Katalin, Kitti

Sötét
Fény

Tiszanána-Dinnyéshát strandja és kikötője, az Álompart

Tiszanána-Dinnyéshát strandja és kikötője, az Álompart

Tiszanána-Dinnyéshát strandja és kikötője, az Álompart

Ez a cikk több, mint 2 éve és 5 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Tiszanána a Tisza-tó fővároshoz közelebbi jobbpartjának meghatározó települése.  Dinnyéshát, Tiszanána strandja egy valódi kis ékszerdoboz. A falutól távol eső üdülőterületen, csendes környezetben várja a pihenni vágyókat. A gát felé felfutó füves pihenő-területével talán ez a leglátványosabb tiszai strand. A füves területen a kihelyezett nyugágyakon lehet hűsölni a fák vagy a látványos, színes napvitorlák árnyékában.A szépen karban tartott utak sétálásra csábítják a gáton kerékpározókat és a strandra, kikötőbe érkezőket egyaránt. A térköves utak, hidak és az egyedi kézikomp mellett egy vízparti kilátó az, ahová mindenki fel szeretne mászni, fényképezni a létesítmény elemeit.

Leglátványosabb felülről szemlélni a komplexumot: a gát és az élő Tisza között futó földnyelvet és a hidakkal összekötött kis szigeteket, a földnyelv két oldalán található két nagyobb medencét, a strandot és a kikötőt. A gát túloldalán, a „mentett” oldalon található egy egyedi kialakítású recepciós épület és egy nádfedeles büfé, söröző kulturált kiülőhelyekkel, árnyékolókkal. Itt található a lengyel-magyar barátság fedett pihenőhelye is. Egy csatornán túl pedig Dinnyéshát üdülőházai, kertjei láthatók, köztük egy olyan is, ahol kalandparkot létesítettek.

A közelmúlt fejlesztései révén mind a lakosság, mind az ide látogató turisták magasabb szintű szolgáltatásokat tudnak igénybe venni, de a fejlődés itt folyamatos: a Magyar Turizmus Ügynökség forrásait is felhasználva évről évre teljesebb, szebb az Álompart.

A „Tiszanána-Dinnyéshát strand- és csónakkikötő fejlesztése„ projekt (TOP-1.2.1-15-HE1-2016-0001) segítségével megújult a strand és a kikötő. Az elnyert támogatás mintegy 280 millió forint volt. A legfontosabb megalapozó munka az iszap kikotrás volt: ez nem csak a kikötőbővítést alapozta meg, hanem a strand vízminőségét, élvezhetőségét is javította. A mobilis stég a fiatalok kedvence lett. Új, egyedi kinézetű recepciós és szolgáltató épület létesült, valamint megújultak a sétautak, gyaloghidak is. Felépült egy kis kilátó a Tisza fő medre mellett.

A fejlesztések segítségével a Tiszanána a tó egyik legjelentősebb kikötőjévé vált, és jelentős számú új hajót tud befogadni, illetve tárolni. Ez várhatóan áttörést fog hozni a látogatottságban, és katalizálni fogja a magánvállalkozók turisztikai fejlesztéseit is.

A kivitelezési munkák  2021-ben fejeződtek be, így a következő év lesz az első teljes szezon. Az átadáson részt vett Szijjártó Péter külügyminiszter úr is, aki meleg szavakkal méltatta az elkészült beruházást. A projekt gazdája Tiszanána Község Önkormányzata, polgármester: Dr. Tóth József. A projektmenedzser Dr. Várhelyi Tamás volt, aki az Innovatív Turisztikai Tudásközpont igazgatója. A turisztikai szakember szerint ezzel és a TOP plusz forrásokból tervezett fejlesztésekkel Dinnyéshát az ismert és sikeres hazai nyaralóhelyek közé emelkedhet.

Továbbiak Aktuális kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.

adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL