Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Mária

Sötét
Fény

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Füzesabonyban

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Füzesabonyban

Ez a cikk több, mint 9 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Február 25-e a Kommunizmus áldozatainak emléknapja. A Fidesz-KDNP Füzesabonyi Alapszervezete ezen a napon fejet hajtott az áldozatok emléke előtt. Koszorút helyezett el a Pacsirta úti emlékműnél Nagy Csaba polgármester, Molnár Richárd alpolgármester és Veres Péter önkormányzati képviselő.

Az Országgyűlés 2000. június 16-án nyilvánította február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává, ugyanis 1947-ben február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő hozzávetőleg kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. A politikus emblematikus letartóztatása az első állomása volt annak a folyamatnak, amely során a kommunista párt az ellenszegülők kiiktatásával a totális egypárti diktatúra kiépítése felé haladt.

A kommunizmus fekete könyve című történelmi munka adatai szerint a kommunizmus számlájára világszerte mintegy 100 millió áldozat írható (s ezek csak a halálos áldozatok). Kelet-Európában negyven év alatt egymillió ember halála szárad a kommunista pártok lelkén.

Füzesabonyban a FIDESZ és a KDNP városi szervezetei nevében Nagy Csaba polgármester, Molnár Richárd alpolgármester és Veres Péter önkormányzati képviselő helyezte el az emlékezés koszorúját.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL