Lépjen kapcsolatban velünk

Akár milliós bírságba is belefuthat a szabálytalan horgász

Akár milliós bírságba is belefuthat a szabálytalan horgász

Akár milliós bírságba is belefuthat a szabálytalan horgász

Ez a cikk több, mint 2 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Milyen szabálysértések történtek, illetve mekkora bírságot szabtak ki a hatóságok? Mely fajták telepítéséért üthetjük meg a bokánkat? Ennek járt  utána a hellovidek.hu.

Az illegális, nem bejelentett, szabályozatlan halászat és horgászat mind környezeti, mind gazdasági szempontból óriási problémákat okoz világszerte. Magyarországon a természetesvízi halállomány védelme, a piaci és az élelmiszer-biztonság fenntartása érdekében, 2015. május 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) működteti az Állami Halőri Szolgálatot (ÁHSZ).

Az állami halászati őrök nemcsak a vízpartokon jogosultak ellenőrizni, hanem a halak és a haltermékek mozgását is nyomon követhetik a víztől az asztalig. Ennek megfelelően a szakemberek az éttermeket és a halértékesítő helyeket is ellenőrzik.Tettenérés esetén a helyszínen jegyzőkönyvben rögzítik a tényállást, a hatóság – a jogsértés típusától függően – akár több hónapra is eltilthatja a horgászattól és halászattól a jogsértő személyt, emellett zár alá veszi az illegálisan használt eszközöket.

Jogsértő horgászatnak minősül például az engedély nélküli horgászat vagy halászat (állami jegy és fogási napló hiánya), a területi jegy nélküli horgászat, a megengedettnél több horgászkészség használata, valamint a tilalmi időben vagy tiltott helyen történő horgászat és halászat, de a védett hal zsákmányolása is.

Kéféle bírság van:

  • a halvédelmi bírságot a szabálytalan horgászat és halászati tevékenység,
  • a halgazdálkodási bírságot a halgazdálkodási tevékenységhez köthető jogsértések eseténszabják ki.

Eltérő a bírság mértéke is:

  • a halvédelmi bírság legkisebb összege tízezer forint, legmagasabb összege kétmillió forint.
  • a halgazdálkodási bírság legkisebb összege ötvenezer forint, legmagasabb összege ötmillió forint.

A Nébih által kiszabott legnagyobb halvédelmi bírság összege 480 000 forint volt, amelyet jogosulatlan horgászat és nagy hal kereskedelme miatt rótt ki. Halgazdálkodási bírság esetében a legmagasabb szankció 4,5 millió forint volt, amelyet a halgazdálkodási tervben foglalt telepítési kötelezettségek többszöri elmulasztása miatt szabtak ki.

Jogosulatlan horgászat esetén az engedély nélküli horgászat vagy halászat a legtöbbször elkövetett vétség, ilyenkor az illető nem tud felmutatni érvényes állami horgász- vagy halászjegyet, fogási naplót, esetleg területi jeggyel nem rendelkezik. Ugyanakkor a halőrök rendszeresen találkoznak olyan horgászokkal, halászokkal, akik a megengedettnél több készséget használnak, őrizetlenül hagyják a horgászfelszerelésüket, netán a fogási naplót nem vagy szabálytalanul töltik ki.

A Büntető Törvénykönyv (Btk.) 246.§ értelmében, az a személy, aki jogosulatlanul, halászhálóval vagy más halászati eszközzel – a horgászatot kivéve – halfogásra irányuló tevékenységet végez, vagy külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez, e vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

foto:agraszektor.hu

Továbbiak Aktuális kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Ön beadatja a harmadik koronavírus-elleni vakcinát?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Lájkoljon minket a friss hírekért!

Legtöbbet olvasott

FEL