Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Jeromos

Sötét
Fény

Csakazértis: Ómolnár Miklós 20 évet felölelő politikai kötete egy igazi kordokumentum

Csakazértis: Ómolnár Miklós 20 évet felölelő politikai kötete egy igazi kordokumentum

Csakazértis: Ómolnár Miklós 20 évet felölelő politikai kötete egy igazi kordokumentum

Ez a cikk több, mint 1 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Egy igazi kordokumentum jelent meg Ómolnár Miklós író, újságíró tollából, ami a 2002-2022-es időszakot öleli fel belpolitikai szempontból. A kötet vezérfonala Nyitrai Zsolt, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója szemszögéből vezeti végig az olvasót az elmúlt 20 év legmeghatározóbb belpolitikai történésein. A könyvet olyan személyek ajánlják, mint Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, Semjén Zsolt, Gulyás Gergely és Várhegyi Attila.

Nyitrai Zsolt és Ómolnár Miklós a napokban a Duna Televízióban mesélt a könyv születéséről. A Csakazértis címet viselő kötet már kapható a könyvesboltokban, amely a honatya szerint leginkább egy közéleti történetmesélés, amelynek a keretét az elmúlt 20 esztendő, és a 20 éves országgyűlési képviselősége, azaz a 2002 és 2022 közötti időszak adja. A kiadvány névmutatójában 800 nevet találunk. Megszólal a sorok között például Deutsch Tamás, Kubatov Gábor, Szijjártó Péter, és Tarlós István is. A könyvben találunk egy erős, Egerről szóló fejezetet is.

– Azt gondolom, hogy erről az időszakról kevés ilyen visszaemlékezés vagy írás született, ezért is tartottuk fontosnak azt, hogy összeszedjük azokat az eddig el nem mondott sztorikat, publikáljunk olyan dokumentumokat és fotókat amelyek még eddig nem kerültek nyilvánosságra. Fontosnak tartottam, hogy ne vesszenek el ezek a történetek, melyek leírják, hogy mi történt pontosan ebben az időszakban, hiszen ezeknél a történéseknél én általában ott voltam – fogalmazott Nyitrai Zsolt.

Olvasmányos könyv született

A miniszterelnök főtanácsadója elárulta azt is, hogy egy rendkívül olvasmányos könyv született, amely azokról is szól, akik ott voltak 2002-ben a Kossuth téren, vagy utána a polgári körökben, vagy éppen önkéntesként segítették a Fidesz a munkáját. 

Ómolnár Miklós kiemelte, hogy ennek a könyvnek az egyik legérdekesebb része a 2006-os októberi eseményekről szóló fejezet, amely precíz aprólékossággal mutatja be ezeket a súlyos történelmi napokat. A történteteket Nyitrai Zsolt perspektívájából ismerhetjük meg, illetve azokéból, akik ebben a környezetben benne voltak.

– Azt gondolom, hogy ez a könyv egy kordokumentum próbál lenni, ami az elmúlt két évtized eseményeit próbálja meg különféle sztorikon, apró részleteken keresztül úgy megvilágítani, hogy azok, akik megélték ezt az időszakot is találhatnak benne új szempontokat arról, hogy milyen korban is élünk – emelte ki a szerző.

A könyv tele van izgalmas történetekkel

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy sok történet végül helyhiány miatt kimaradt a könyvből, de nagyon sok izgalmas történet azért így is belekerülhetett.

– Több mint nyolcszáz név van a névmutatóban, ami azt jelenti, hogy 2002 és 2022 között nagyon sok emberrel kerültünk kapcsolatba ezen mozgalmas időszak kapcsán. Deutsch Tamástól Kubatov Gáboron át, Szijjártó Péterig, Tarlós Istvánnal bezárólag nagyon sokan megszólalnak, és mondják el az ő látószögükből azt, hogy egy-egy történés hogyan valósult meg. Anekdoták, poénok, eddig el nem mondott történetek is szép számmal szerepelnek a kötetben.

Nyitrai Zsolt szerint egy nagy energia kíséri végig az egész kötetet, mely azért kapta a Csakazértis címet Ómolnár Miklóstól, mert ez a cím tökéletesen körülírja az elmúlt 20 év azon törekvéseit, melyek arról szóltak, hogy csak azért is megmutatjuk, és csak azért is megcsináljuk. 

– 2002-ben azt kellett megmutatni, hogy egy elveszített választás után talpra tudjunk állni, és újra el tudjuk nyerni a választópolgárok bizalmát. 2010-ben meg kellett mutatni, hogy csak azért is meg lehet valósítani a rezsicsökkentést, mert addig minden év úgy kezdődött, hogy emelkedett a gáz és a villany ára. Meg lehet csinálni, de azért ez egy napi szintű, a szó jó értelmében vett küzdelem volt a 2002 és 22 közötti időszakban – emlékeztetett Nyitrai Zsolt.

A könyv egy politikai krónika

Ómolnár Miklós szerint ez a könyv egy politikai krónika, ami egyfajta magyarázat is próbál lenni arra, hogy a politikai térben miért úgy alakultak a dolgok az elmúlt két évtizedben, mint ahogyan azok megtörténtek.

– Sokan kérdezik – a politikai tábor bármelyik oldalához is tartozzanak -, hogy mi lehet a Fidesz sikerének a titka. Azt gondolom, hogy ebben a könyvcímben mindez összefoglalható. Csak azért is rengeteg apró munkát, rengeteg akaratot sikerült egy irányba terelni, és aztán ebből lett az a történelmi korszak, amiben mindannyian élünk. Egy olyan korszakban, amikor mindenki a mobiltelefonját nyomogatja, és egyre inkább TikTok videókat nézeget, igyekeztünk egy olyan könyvet összerakni, amibe ha bárki belelapoz, akkor képi eszközök segítségével ragadja magával a történet. A könyv nagyon gazdag képi világban, és mellé izgalmas is, mivel Zsolt szemszögéből élhetjük át mi magunk is ezeket a történeteket – emelte ki a szerző, aki elárulta azt is, hogy a könyvet olyan ismert közéleti szereplők ajánlják, mint Tőkés László, Fábry Sándor, Kövér László, vagy éppen Orbán Viktor miniszterelnök, akik mondataikkal hitelesíthetik ezeket a színes és emberi történeteket.

A Csakazértis című kötet rendkívüli, 40%-os kedvezménnyel megrendelhető augusztus 31-ig a kiadótól, a www.valogatottkonyvek.hu oldalon. A kötet megvásárolható továbbá a Libri egri könyvesboltjában, valamint a Könyvtündérnél is.

A Nyitrai Zsolttal és Ómolnár Miklóssal készült beszélgetést IDE KATTINTVA nézheti meg.

Továbbiak FH színes kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.

adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL