Lépjen kapcsolatban velünk

Európában is egyedülálló, napenergiával működő közvilágítás épült ki az andornaktályai körforgalomnál

Európában is egyedülálló, napenergiával működő közvilágítás épült ki az andornaktályai körforgalomnál

Ez a cikk több, mint 1 éve és 11 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Hazai és európai szinten is egyedülálló közvilágítás épült ki az Andornaktálya elkerülő út körforgalmában, mely az M25-ös gyorsforgalmi út része. A közvilágítást a napenergia segítségével biztosítják.

A körforgalmat még 2018-ban adták át. Az azóta eltelt időszakban a tapasztalatok azt mutatták, hogy a biztonságosabb közlekedésért a csomópontot meg kell világítani, ezt a forgalom nagysága indokolta elsősorban.

Az andornaktályai kerékpárút építésével párhuzamosan alakították ki a közvilágítást – emlékezett vissza Pántya József a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

Szakszerű megvilágításban gondolkodtunk, innovatív, okos megoldást kerestünk

– húzta alá az útfejlesztési igazgató, aki részletezte a beruházást.

Pántya József a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója, Dr. Pajtók Gábor Eger és térsége országgyűlési képviselője, Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

A körforgalom közepében energiatároló épült és minden kihajtónál ipari mozgásérzékelőket helyzetek el, melyek szabályozzák a megvilágítás fényerejét. A maximális fényerő 10 lux-os. Forgalommentes időszakban 30%-ra csökkenti a fényerőt, ezzel is jelentős energiát spórolnak. Úgy véli, az országban a jövőben több helyen alkalmazni fogják ezt a módszert.

A magyar építőipari szakma innovatív, tehetséges szakembereinek köszönhető ez a modern megoldás

– húzta alá Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Olyan megoldást kerestek, amely zöldebb, fenntarthatóbb világhoz járul hozzá.

A beruházás rámutat arra, hogy fontos az úthálózat modernizálása a biztonságos közlekedésért

– emelte ki Dr. Pajtók Gábor Eger és térsége országgyűlési képviselője. A most bemutatott technológia egyediségét az adja, hogy a kialakított napelemes tároló egész évben, a legborúsabb napokon is képes az éjszakai megvilágítást megoldani – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a körforgalom az M25-ös autóút része, mely lehetővé teszi a gyorsabb és biztonságosabb közlekedést, az országos úthálózat elérését és ezt szolgálja majd a majdani egri keleti tehermentesítő út is. A lehetséges útvonalakkal kapcsolatban júliusban tartanak majd lakossági fórumot.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.

adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL