Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Jeromos

Sötét
Fény

Európában is egyedülálló, napenergiával működő közvilágítás épült ki az andornaktályai körforgalomnál

Európában is egyedülálló, napenergiával működő közvilágítás épült ki az andornaktályai körforgalomnál

Ez a cikk több, mint 1 éve és 3 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Hazai és európai szinten is egyedülálló közvilágítás épült ki az Andornaktálya elkerülő út körforgalmában, mely az M25-ös gyorsforgalmi út része. A közvilágítást a napenergia segítségével biztosítják.

A körforgalmat még 2018-ban adták át. Az azóta eltelt időszakban a tapasztalatok azt mutatták, hogy a biztonságosabb közlekedésért a csomópontot meg kell világítani, ezt a forgalom nagysága indokolta elsősorban.

Az andornaktályai kerékpárút építésével párhuzamosan alakították ki a közvilágítást – emlékezett vissza Pántya József a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

Szakszerű megvilágításban gondolkodtunk, innovatív, okos megoldást kerestünk

– húzta alá az útfejlesztési igazgató, aki részletezte a beruházást.

Pántya József a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója, Dr. Pajtók Gábor Eger és térsége országgyűlési képviselője, Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

A körforgalom közepében energiatároló épült és minden kihajtónál ipari mozgásérzékelőket helyzetek el, melyek szabályozzák a megvilágítás fényerejét. A maximális fényerő 10 lux-os. Forgalommentes időszakban 30%-ra csökkenti a fényerőt, ezzel is jelentős energiát spórolnak. Úgy véli, az országban a jövőben több helyen alkalmazni fogják ezt a módszert.

A magyar építőipari szakma innovatív, tehetséges szakembereinek köszönhető ez a modern megoldás

– húzta alá Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Olyan megoldást kerestek, amely zöldebb, fenntarthatóbb világhoz járul hozzá.

A beruházás rámutat arra, hogy fontos az úthálózat modernizálása a biztonságos közlekedésért

– emelte ki Dr. Pajtók Gábor Eger és térsége országgyűlési képviselője. A most bemutatott technológia egyediségét az adja, hogy a kialakított napelemes tároló egész évben, a legborúsabb napokon is képes az éjszakai megvilágítást megoldani – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a körforgalom az M25-ös autóút része, mely lehetővé teszi a gyorsabb és biztonságosabb közlekedést, az országos úthálózat elérését és ezt szolgálja majd a majdani egri keleti tehermentesítő út is. A lehetséges útvonalakkal kapcsolatban júliusban tartanak majd lakossági fórumot.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.

adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL