Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Jolán, Vid

Sötét
Fény

Halloween, Mindenszentek, Halottak napja-kisokos

Halloween, Mindenszentek, Halottak napja-kisokos

Ez a cikk több, mint 7 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Október vége és a november eleje az elmúlásról és a halálról szólnak. Az idők során több ünnep is egymásra rakódott ebben a három napban. Az alábbi cikkben azt gyűjtöttük össze mit jelent a Halloween, Mindenszentek és a Halottak napja.

OKTÓBER 31.: HALLOWEEN

A hazánkban is egyre népszerűbb Halloweenben az ősi kelta hagyomány és a pogány hitvilág elemei elevendenek meg, nevével ellentétben viszont semmi köze sincs a másnapi katolikus ünnephez.

Az angolszász országokban a 19. század végén, a 20. század legelején vált egyre elterjedtebbé, elsősorban Észak-Amerikában, ahova rengeteg elszegényedett ír és skót földműves vándorolt ki, és katolikus hitük mellett magukkal vitték az ősi népszokásokat is, amik az újvilág kultúrájával keveredtek.A kelták úgy gondolták, hogy a Samhain napján a megnyílik a két világot elválasztó határ, a holtak szellemei pedig visszatérnek és megszállhatják az élőket. A kelták ezért ijesztő jelmezekkel védekeztek, hogy összezavarják és megtévesszék a kóbor lelkeket. A tökfaragás innen ered, az őslakosok töklámpásokkal jelezték az utat a visszatérő szellemeknek, valamint ezzel tartották távol a gonosz szellemeket. A Krisztus előtti első évszázadban a Római Birodalom elfoglalta a kelta területeket, és ekkor a római hagyományok keveredtek a keltákkal.

NOVEMBER 1.: MINDENSZENTEK

A mindenszenteket eredetileg május 13-án ünnepelték meg a keresztények, de Rómában az egyház a 8. században úgy döntött, hogy a dátumot áthelyezi november 1-jére a már említett pogány Samhain miatt. Az egyház szándékosan igyekezett keresztény szentségekkel és ünnepekkel beborítani a korábbi pogány ünnepeket és hagyományokat. Ez a keresztény szokás az idők során elterjedt a katolikus és a protestáns egyházak körében egyaránt. A katolikus szertartás szerint a gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. A magyar népszokásoknak is hamar részéve vált a halottakról való megemlékezés, ezen a napon elsősorban a család halottaiért harangoztak, de volt ahol a szegényeknek ajándékoztak ételeket. A pogány gyökerek nálunk sem múltak el nyomtalanul, sokan úgy tartották, hogy a holtak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, ezért nekik is megterítettek a családi étkezéseknél, továbbá minden helységben lámpát gyújtottak, hogy a holtak eligazodjanak a házban. Magyarországon 2000-ben fél évszázad szünet után lett ismét munkaszüneti nap.

NOVEMBER 2.: HALOTTAK NAPJA

Amíg a november elseje inkább egyházi ünnep, addig a hónap második napját azok közül is rengetegen megtartják, akik máskülönben nem vallásosak. A halottak napján a már elhunyt szeretteinkre összpontosítunk az egyházi szentek helyett, megemlékezünk az elhunytainkra. A népi hiedelem szerint a gyertyagyújtás eredetileg azt a célt szolgálta,, hogy a lelkek visszataláljanak a sírjukba, ha esetleg eltévedtek volna.

Forrás: wikipedia

Továbbiak FH színes kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.

adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL