Lépjen kapcsolatban velünk

Kiszáradt a Tarna, ellopták a vizét

Kiszáradt a Tarna, ellopták a vizét

Ez a cikk több, mint 4 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

A Tarna patak medre csontszáraz, nem patakocskaként csörgedezik, nem éppen folydogál, hanem az utolsó csepp víz is eltűnt belőle. Összehangolt nyomozás zajlik, hogy kiderüljön, mely üzleti vállalkozás emelte ki szivattyúval az aszály által meghagyott maradék vizet a patakból -írja az EgerHírek.    

– Ökológiai katasztrófa, amihez fogható kevés van. Szívszorító látni a tanácstalanul álló gólyákat, gémeket, más madarakat, vadállatokat, nézik hova tűnt az utolsó korty vizük – ismertette a meder partján álló Macskaárvaház vezetője az Eger Híreknek. Bóday Pál elmondta, szorul a hurok az elkövetők körül, a térség polgármestereivel, alpolgármestereivel és polgárőr vezetőivel összehangolt nyomozást folytatnak, hogy minél több bizonyítékot adhassanak át a hatóságoknak.

– Verpelét és Kápolna között, 1-3 helyen folyamatosan illegális vízkivételezés történt, ez súlyos ökológiai bűncselekmény. Ilyen kegyetlen hőhullám és aszály mellett, ebben a szárazságban pedig ez aljasság és embertelenség – fogalmazott Bóday Pál. Azt az utolsó vizet emelték ki az elkövetők, amely nem csak halak élőhelye volt, hanem sok ezer élőlény utolsó mentsvára a kínzó szomjúság közepette – tette hozzá.

A hatóságoknak átadnak minden információt. A Kormányhivatalt, a Katasztrófavédelmet, a természetvédelmi hatóságokat és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot is arra kérik, hogy vasszigorral csapjanak le azokra a gátlástalan emberekre, akik önös gazdasági érdekből szivattyúval, titkos csöveken keresztül elvezették a folyó maradék vizét.

A Tarna csontszáraz medre

A Tarna Magyarország top 30 legnagyobb vízhozamú vízfolyása közé tartozik, nem egy kis patakocska. A Zagyva legfontosabb mellékvize, miközben az is a kiszáradás szélén áll már. Bóday Pál és Szalóki Péter, Kápolna alpolgármestere (cikkünk nyitóképén előbbi bal, utóbbi jobboldalt a kiszáradt folyómederben) még ma elkezdenek vizet hordani a mederhez, hogy legalább néhány korty vízhez jussanak azok az állatok, amelyek megszokták eddig, hogy ha már máshol nem is, a Tarnában biztos találnak innivalót.

foto: egerhirek.hu

Továbbiak Aktuális kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL