Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Jeromos

Sötét
Fény

Különleges virágmező úszik a Tisza-tavon

Különleges virágmező úszik a Tisza-tavon

Különleges virágmező úszik a Tisza-tavon

A tó sarudi oldalán Európa egyik legjelentősebb tündérfátyol-mezeje található.

A Tisza-tó nem védett természeti területein is találhatók természeti értékek, a tündérfátyol például (Nymphoides peltatum) helyenként látványos virágmezőként, szőnyegszerűen borítja a víz felszínét, tájékoztatott közösségi oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága (HNPI) – írja a sokszinuvidek.24.hu.

A tündérfátyol védett, természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

A HNPI által közzétett, Kiss Ferenc, a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa által a napokban készített felvételek a tiszaderzsi Kárász-kikötőben és a Sarudi-medencében készültek.

Tündérfátyol

Eurázsiai, szubmediterrán–szubatlantikus eredetű növény, amely az álló vagy lassú sodrású vizeket kedveli. Magyarországon főleg a síksági nagy folyók – Duna, Tisza, Dráva – holtágaiban elterjedt. A Tisza-tó sarudi oldalán Európa egyik legjelentősebb tündérfátyol-mezeje található. Tápanyagban gazdag – eutróf és disztróf -, meleg, síkvidéki állóvizek, főleg a nagy folyók holtágainak sekélyebb részein 20–70 cm vízmélység mellett található.

Szereti a közvetlen napfényt, átmelegedő vizet, enyhén fagytűrő faj. A gyengén lúgos vagy semleges kémhatású vizet kedveli.

Továbbiak FH színes kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.

adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL