Lépjen kapcsolatban velünk

Ma van a nemzetközi macskanap

Ma van a nemzetközi macskanap

Ez a cikk több, mint 1 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Augusztus 8-a a Macskák Nemzetközi Napja, ebből az alkalomból összegyűjtöttünk pár érdekességet a macskák életéről.

Tudta?  Február 17-én tartják a Macskák Világnapját, a Macskák Nemzetközi Napját pedig ma, augusztus 8-án.

Tudta?  Az Ecology Global Network becslése szerint mintegy 600 millió macska él a világon. Ez a szám magában foglalja a kedvtelésből tartott háziállatokat, a kóbor és a vadmacskákat is. A legtöbb házi macskát az Egyesült Államokban tartják – közel 90 milliót -, majd Kína, Oroszország és Brazília következik. Magyarországon körülbelül hárommillió házi macska él.

Tudta? A macska háziasítása mintegy 10 ezer évvel ezelőtt történt meg. A legkorábbi lelet egy ciprusi emberi sírból került elő, melyben egy felnőtt ember és egy macska csontjait találták meg a régészek. A lelet 9500 éves. Ciprus a macskák szigete.

Tudta? A macska életének csak a harmadát tölti ébren, a többit átalussza. A napi alvásigényük körülbelül 12-16 óra, ebből néhány órát bóbiskolással, a többit alvással töltenek, némelyikük azonban akár napi 20 órát is képes aludni.

Tudta? A Földön több macska él, mint kutya. A macskák bár önálló életvitelhez és nem falkaszellemhez szokott lények, furcsa szokásaik és bújós természetük miatt mégis életre szóló barátságok köttetnek ember és macska között.

Tudta? A macska ügyes ragadozó, több mint 1000 faj tekinthető a zsákmányának. A vadászó, kóbor és elvadult macskák eddig 33 állatfaj kipusztulásáért felelősek.

Tudta? A Guinness Rekordok Könyve szerint a legöregebb ismert macska 34 éves volt. A magyar macskák közül a regisztrált legidősebb 21 esztendőt élt meg, ez emberi életre átszámítva 100 évet jelent.

Továbbiak FH színes kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL