Lépjen kapcsolatban velünk

Modern sertéstelep épül Pusztaszikszón – videó

Modern sertéstelep épül Pusztaszikszón – videó

Ez a cikk több, mint 1 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Tizenkétezer férőhelyes, modern, automatizált hízósertés telep létesül Füzesabonyban, Pusztaszikszón az egykori sertéstelep helyén, mintegy 4 milliárd forintból. Erre nyert el támogatást egy helyi vállalkozás, a K64 Farm Kft. az Agrárminisztérium pályázatán. A támogatói okiratot Dr. Nagy István agrárminiszter személyesen adta át csütörtökön a leendő telepen.

A napokban zárult le a Vidékfejlesztési operatív program állattenyésztési telep fejlesztés pályázatának első köre, melyben a gazdálkodók 68 milliárd forintra pályázhattak. A 128 nyertes pályázó között van a füzesabonyi K64 Farm Kft.-is, mely négy milliárd forintból létesíthet sertéstelepet Pusztaszikszón, a telep létesítésére kettő milliárd forintot nyertek el.

Ebből az összegből egy 12 ezer férőhelyes modern, automatizált hízósertés telep létesül Füzesabonyban, pontosabban Pusztaszikszón az egykori sertéstelep helyén. A tervek szerint választási malacokat fognak hizlalni a legmodernebb technológiával, gondolva az állatjóléti és állatvédelmi szempontokra is – hangsúlyozta Dr. Nagy István agrárminiszter a támogatói okirat átadásakor.

Mint mondta – számukra fontos a magyar agrárium támogatása, fejlesztése. Összesen 280 milliárd forintra lehet majd pályázni.

Karkus János a K64 Farm Kft. ügyvezetője elmondta – a jelenleg meglévő épületek helyére újakat építenek majd, korszerű berendezésekkel, etetőrendszerrel nevelik majd a sertéseket. A telep várhatóan 2022 év végére készül el és a trágyakezelésre is gondoltak.

10-15 új munkahelyt teremtenek ezzel a beruházással.

A füzesabonyi K64 Farm Kft. hagyományosan szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik. Több telephelyen gazdálkodnak, az egyiken juhászatuk van, amelynek a felújítása most történt meg, itt merinói juhokat tenyésztenek. Mint megtudtuk, emellett húsmarhatartással, konkrétan a limousin fajtával is foglalkoznak, amelyek télen bent vannak a telephelyen, ahol a borjakat felhizlalják, és ezt követően kerülnek a vágóhídra. 

Továbbiak Közélet kategóriában

FEL