Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Jeromos

Sötét
Fény

Ne vágj ki minden fát!? Szakértő hazai tűzifa helyzetről

Ne vágj ki minden fát!? Szakértő hazai tűzifa helyzetről

Ez a cikk több, mint 1 éve és 1 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Miközben a környezetvédő szervezetek tiltakoznak a tűzifarendelet ellen, Szeverényi Tamás erdőmérnök, erdészeti szakértő szerint nincs ok aggódni- írja a 24.hu.

Magyarország területének 21 százalékát borítják erdők, ennek 45 százaléka magánerdő, 55 százaléka van állami kézben. Ezeken a területeken rendelte el a kormány a fakitermelés növelését az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva. Mindez tiltakozást váltott ki a környezetvédők és egyes önkormányzatok részéről, valamint felkapott témává vált a közbeszédben is.

Szeverényi Tamás okleveles erdőmérnököt, erdészeti szakértőt, a Forest 7 Erdőmérnöki Kft. ügyvezetőjét kérte fel a 24.hu, mondja mi a helyzet most a tűzifapiacon. Mint elmondta, a tűzifaigény az utóbbi években nagyon beszűkült. Ennek többféle oka volt: az enyhe telek, az energiahatékonysági beruházások – aki csak tehette, hőszigeteltette a házát –, és ott volt az olcsó gáz.

A kereslet visszaesése olyan súlyos problémákat okozott az erdőgazdálkodóknak, hogy több helyen fizetéscsökkentést kellett alkalmazni, sőt elbocsátásokra is sor került. Ebbe a helyzetbe hozott változást az orosz-ukrán háború, amikor sokan elkezdtek a gáz helyett alternatív forrást, például tűzifát keresni. A gázáremelés pedig egyfajta robbanást okozott a tűzifapiacon, a kereslet az egekbe szökött.

Bőven van fatartalék az erdőkben

A magyar erdőkben nagyon sok a túlkoros, túltartott erdő, amit már régebben ki kellett volna termelni – tudtuk meg Szeverényi Tamástól. Ennek oka, hogy az erdészeti ágazat – hasonlóan az olaj-, gáz-, és autóiparhoz, vagy az agráriumhoz – nyereségérdekelt. Ez azt jelenti, hogy az erdőgazdálkodónak össze kell vetnie a fa értékesítésből származó bevételét a fakitermelés költségével, és – amit sokan el szoktak felejteni – az erdőfelújítás költségével. Kedvezőtlen szám esetén nem éri meg kitermelni az erdőt.

Az utóbbi években pedig a kereslet visszaesése miatt kedvezőtlenek voltak a számok, ezért lett rengeteg a túltartott fa.

Fontos tudni, hogy a magyar erdők Mária Terézia óta erdőfelújítási kötelezettség alatt állnak, amit az erdészeti hatóság szigorúan betartat. „Ezért mi erdészek soha nem fakitermelésben, hanem erdőfelújításban gondolkodunk. Ha nem tudunk egy erdőt felújítani, akkor inkább ki sem vágjuk” – magyarázta a szakértő.

Szeverényi úgy véli, nem kell aggódni, az erdők nincsenek veszélyben, meg lehet bízni az erdőkért dolgozó szakemberekben. Azért dolgoznak, hogy „erdeink el tudják látni a sokféle feladatukat, védjék a környezetünket, testünket, lelkünket üdítsék és ha kell, meleget is adjanak. Ma, holnap és kétszáz év múlva is” – tette hozzá.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.

adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL