Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Jeromos

Sötét
Fény

Pali atya üzenete a hívekhez

Pali atya üzenete a hívekhez

Pali atya üzenete a hívekhez

Ez a cikk több, mint 3 éve és 6 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Krisztusban Kedves Testvérek!

Mint bizonyára a híradásokból értesültek, a templomainkban nem lesz nyilvános szentmise, amíg a Koronavírus járvány helyzet tart. Én természetesen továbbra is misézek minden nap, amiben természetesen Egyházközségünk tagjaiért és a város lakóiért imádkozok.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a következő körlevelet adta ki:

1.A templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be. Mégis felelősen és körültekintően kell eljárni, ezért a nyilvános liturgia 2020. március 22., Nagyböjt 4. vasárnapjától a templomokban szünetel. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani.

2. A paptestvéreket kérjük, hogy továbbra is tartsanak templomainkban vagy megfelelő kápolnában szentmiséket, tanúságot téve arról, amit a Katolikus Egyház Katekizmusa is tanít, hogy az Eucharisztia az Egyház életének középpontja (KEK 1343.). A már felvett miseszándékok így, sine populo(hívek jelenléte nélkül) módon engedélyezetten elvégezhetők vagy az Egyházi Törvénykönyv rendelkezése értelmében áthelyezhetők (CIC 1309. k.). A híveket pedig arra bátorítjuk, hogy otthonról kapcsolódjanak be a szent cselekménybe, ezzel is kifejezve, hogy minden szentmisében az egész Egyház egyesül Krisztus áldozatával (KEK 1369.).

Ternyák Csaba érsek atya a következő intézkedést adta ki a püspöki konferencia leveléhez:

„A rendelkezés a szentmisék mellett vonatkozik minden templomi közösségi imádságra, szertartásra, keresztúti, rózsafűzér és egyéb ájtatosságra, bibliaórára is, amelyeket pap nélkül szoktak végezni, továbbá minden egyházközségi összejövetelre.

A közmédia által kínált közvetítések mellett használjuk ki a Szent István Rádió és Televízió által sugárzott és online elérhető tartalmakat, kapcsolódjunk be a szentmise, a déli Úrangyala és az esti rózsafűzér imádság közvetítésekbe. Külön felhívjuk a figyelmet, hogy a Rádió programjai interneten is elérhetőek, akár okostelefonon is.

A temetési szertartások a ravatalozó használatának kizárásával, egyszerű és rövid formában a sírnál történjenek”.

Tájékoztatom a kedves híveket továbbá, hogy súlyos betegség, halálveszély esetén betegek szentségének feladása továbbra is lehetséges, kérem, keressenek nyugodtan.

„A járvány eszünkbe juttatja földi létünk törékenységét, sebezhetőségét, mulandóságát.

Ez a földi lét nem végállomás. A földi életünk út, amelynek során megtanulhatunk szeretni, ajándékká tenni az életünket, hogy majd a halál kapuján át Isten végtelen, örök szeretetébe beléphessünk. A halál kapujában Ő vár minket kitárt karokkal. Mintha a mostani, sokszor pánikhoz közeli hangulatból nagyon hiányozna az örök életbe vetett hit. Mintha sok ember lelkéből eltűnt volna a derűs és nyugodt bizalom abban, hogy Isten tenyerén van a világ és az életünk. Mennyire fontos lenne most, a járvány napjaiban ezt a lelkünk mélyén szunnyadó, talán eltemetett hitet, sejtést, bizalmat újra a felszínre hozni, megszólaltatni!….

A járvány lehetőség is. A családok olyan sok időt lehetnek most együtt, mint nagyon ritkán, talán soha eddig. Mennyire fontos lenne ezt az időt értékessé tenni! Alkalom ez az összezártság a közös játékra, a közös bibliaolvasásra, énekre, imádságra.

Fedezzük fel a szentmise-nélküliség fájdalmas napjaiban, hogy Krisztus sok más módon is jelen van: a felebarátban, a Szentírás szavaiban, akkor, ha ketten-hárman összejövünk az ő nevében, a szegényben, a szenvedőben, akin segítünk.

Legyen ez a rendkívüli nagyböjt a csend, a megtérés, az egymás iránti szeretet és együttérzés, a kölcsönös segítés ideje mindannyiunk számára!” ( Székely János püspök)

Ajánlom a kedves hívek figyelmébe, Vasárnap 900-kor a Duna Tv-én a Katolikus Szentmise közvetítést. Ebbe lélekben bekapcsolódva és lelki áldozással erősíthetik Istennel való kapcsolatukat. Én magam, ugyan ebben az időben fogok szentmisét bemutatni az Egyházközség tagjaiért.

A következő imádság is segíthet a bajbajutottakon ezért bizalommal és hittel imádkozzuk:

IMÁDSÁG NEHÉZSÉGEKBEN, JÁRVÁNYOK IDEJÉN

Az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében! Ámen

Mindenható, örök Isten, hívők üdvössége, hallgass meg minket, amikor irgalmadat és segítségedet kérjük a betegségek, vírusok és járványok terjedésének napjaiban. Könyörülj népeden, hogy ha megérdemelte e csapásokat, jobbá váljon, ha pedig hitét teszed próbára, szilárdnak bizonyuljon a próbatétel idején.

Add, hogy bátran és élő hittel nézzünk az eljövendő megpróbáltatások elé, és bajban lévő testvéreinket hatékonyan segítsük. Erősítsd meg hitünket, hogy mindig kétkedés nélkül bízzunk atyai gondviselésedben, és mindenért hálát tudjunk adni Neked, a világ Teremtőjének. Ámen

Őszinte szívvel és bizalommal könyörögjünk Istenhez:

  • Hogy a vezetők bölcsességgel, a kutatók és orvosok tudásukkal segítsék a járványok megállítását. – Kérünk Téged, …
  • Hogy az orvosok, ápolók és minden segítőjük, hittel, reménnyel és egészséggel szolgálják beteg testvéreinket. – Kérünk Téged,…
  • Hogy megfertőződött testvéreink mihamarabb meggyógyuljanak, megtérjenek és újjászülessenek a hitben. – Kérünk Téged,…
  • Hogy a félelmet, aggodalmaskodást és pánikot legyőzze hitünk, és Krisztus békéje töltse be szíveinket. – Kérünk Téged,…

 

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy…

Üdvözlégy Mária,….

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek! Miképpen kezdetben most és mindörökké. Ámen

Szűz Mária, betegek gyógyítója – Könyörögj érettünk

Szent Rókus – Könyörögj érettünk

Szent Sebestyén – Könyörögj érettünk

Szent Rozália – Könyörögj érettünk

Istennek minden Szentjei – Könyörögjetek érettünk

Az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében! Ámen

 

Imáikat kérve, imádságos szeretettel:

 

Papler Pál plébános

Továbbiak Koronavírus kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.

adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL