Recept TIPP! Klári mamától – füzesabonyi kapros-túrós lepény
Minden településnek megvannak a maga gasztronómiai hagyományai, nincs ez másként városunkkal sem. A mai TIPP! alkalmával egy füzesabonyi különlegesség receptjét osztom meg az olvasókkal, ami nem más, mint a füzesabonyi kapros-túrós lepény.
Hogy biztos finomat süssünk, felkerestem a Füzesabonyban élő Szabó Istvánnét – vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Klári mamát – és megkértem, hogy ossza meg velünk a híres-neves füzesabonyi kapros-túrós lepény receptjét.
Klári mama már 20 éves kora óta hódol a sütés szenvedélyének, így beszélgetésünk során feltettem neki a kérdést: Édeset vagy sósat? A kapott válasz igazán megmosolyogtatott: Természetesen mindkettőt! …Hát persze! Hiszen mi mást felelhetne erre a kérdésre az, aki évtizedek óta imád sütni?!
Én tényleg szeretek sütni. Mindenkinek van egy hobbija, nekem a sütés az. Ha a gyerekek este nyolc órakor kívánják meg az aranygaluskát, akkor én hozzáfogok, megcsinálom, és fél 10-kor viszem át hozzájuk. Elkészítem, bármi legyen is, mindegy, nálunk így megy ez – mondja.
Klári mama nem csak a családját kényezteti, sokunknak volt már szerencséje megkóstolni az általa készített finomságokat, éppen ezért bizton állítom, sokan kíváncsiak voltak már a remek falatok titkára. Végre itt a lehetőség, ne habozzanak, készítsék el a lepényt, és lepjék meg vele a családot!
FÜZESABONYI KAPROS-TÚRÓS LEPÉNY
Története:
Városunkban évtizedekre visszanyúló hagyománya van a lepénysütésnek. Környező településeinken és városunkban egyaránt népszerűek voltak a krumplis ételek és a burgonyatermesztés . (Mezőtárkányt például a mai napig kompéros településnek nevezik.) A krumplival készített ételek népszerűsége tehát magával vonta a lepénysütés hagyományát Füzesabonyban, és a környéken nagyon népszerűvé vált a vastag, magasra kelt kapros-túrós lepény. Innen származik a mondás: Olyan vastag, mint az abonyi lepény!
Hozzávalók:
½ kiló liszt
3 dl tej
½ csomag éleszt
3 cl olaj
3 tojás sárgája
½ marék cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat robotgéppel kidolgozzuk, majd hagyjuk a tésztát duplájára kelni. Ez után
75 dkg túrót, vaníliás cukrot, pici sót, tojást és tejfölt keverünk ki, citromhéjat vagy citrom aromát adunk hozzá. 6 nagyobb krumplit megfőzünk, majd összetörünk. Tojást, tejfölt, cukrot, ízlés szerint vaníliás cukrot adunk hozzá.
Elnyújtjuk a tésztát, majd a tepsibe helyezzük. Rátesszük a krumplit, majd a túrót, végül kaprot szórunk a tetejére. Tejfölös-olajos tojással megkenjünk, és készre sütjük.
Tálalási javaslat:
Az elkészült lepényt rombusz alakúra vágjuk, majd egy nagy tálon egymásra halmozzuk a szeleteket, a halom tetejére pedig friss kaporvirágot helyezünk.
Jó étvágyat!
H.A.

