Szupermenzákon ebédelhetnek a diákok a város két oktatási intézményében
Szupermenzákon ebédelhetnek a diákok a város két oktatási intézményében
Szupermenzákon ebédelhetnek szeptember eleje óta a diákok, a város két oktatási intézményében a Teleki Blanka Általános Iskolában és a Heves Vármegyei SZC Remenyik Zsigmond Technikumban. A szabadszedésen alapuló, többféle ételt kínáló menza az eddigi tapasztalatok szerint jól vizsgázott, szívesen ebédelnek a tanulók és emelkedett a menzások száma is. A szupermenzává alakulást a helyi önkormányzat szorgalmazta.
A tanév elejétől szupermenzákon ebédelhetnek a diákok Füzesabony két oktatási intézményében, a Teleki Blanka Általános Iskolában és a Heves Vármegyei SZC Remenyik Zsigmond Technikumban. A hivatalos átadót szerdán tartották. A szuper menza a szabadszedésen alapul, a menzások egyféle leves és háromféle főétel közül választhatnak, valamint desszertként gyümölcsöt is vehetnek. A Telekiben szeptember óta megnőtt az igény a menzás étkezésre.

Délben már sorra érkeztek a gyerek az ebédlőbe. A menü bableves volt füstölt hússal, mákos tészta, tejbegríz valamint palacsintás zöldséglepény.

Nagyon örülök neki, hogy polgármester úr támogatja ezt a fajta elképzelést, hiszen sokszor beszéltünk már az intézmény kapcsán arról, hogy mi örökös ökoiskola vagyunk, és nagyon odafigyelünk a tanulóink környezettudatos nevelésére, és hát ez is hozzátartozik, hogy a menzán csökkentsük az ételmaradékot, és így sokkal tudatosabban tudnak a gyerekek is táplálkozni. Nagyon sok gyerek beiratkozott ebben a tanévben, akik korábban nem voltak menzásak, tehát körülbelül egy 100 fővel nőtt az ebédelő gyerekek száma. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon nagy szám, összesen 310 tanulónk van körülbelül, és abból 240 ebédel. Tehát azt gondolom, hogy ez is mutatja, hogy mennyire tetszik nekik ez a fajta menza, ez a szupermenza. Most kóstolgatnak, válogatnak, ami ízlik, az nyilván jobban fogy, egymásnak is átadják, sőt reggel már beszélgetnek róla, hogy mi lesz a menzán a menü, ki mit fog választani. Úgyhogy én azt gondolom, hogy ez telitalálat volt – fogalmazott Matináné Semperger Anikó a Teleki Blanka Általános Iskola főigazgatója
A Remenyik Zsigmond Technikumban is átalakult az étkező, valamint az étkezés is. Csesznok Róbert igazgató elmondta:
„Nagyon örülünk mind az oktatói, mind a diákok részéről is, hogy ez a szupermenza itt is bevezetésre került, hiszen én már 22 éve vagyok itt az intézményben, nyomon követhettem itt a menzának az alakulását. Itt a XXI. században a közétkeztetésében ez egy teljesen új irányt mutat a diákok és az oktatók számára is, hiszen itt többféle választék közül választhatnak a diákok, oktatók is, és ugye főleg azon van a hangsúly, hogy egészségesen tudnak táplálkozni, illetve a fenntarthatósága is ennek az étkezés típusnak, a visszajelzések szerint, nem is marad ételmaradék, ami a hulladékban köt neki.”
A szuper menzává alakulást a füzesabonyi önkormányzat támogatta.

-Ötévente a közétkeztetést közbeszerzési eljárás keretén belül, meg kell újítanunk, tehát ki kell írnunk egy pályázatot, hogy ki biztosítja itt Füzesabonyban, máshol is persze, de itt Füzesabonyban az étkezést, ez ebben az évben nálunk letelt, és akkor értek felém egy javaslattal, hogy nézzem már meg ezt a szupermenzát, hogy milyen jól működik más iskolában, és mentünk Budapestre, megnéztük, és tényleg pozitív tapasztalatok voltak, és ennek következményeként, a közbeszerzési eljárásra már a pályázatot úgy írtuk ki, hogy olyan céget keresünk, aki ezt tudja itt Füzesabonyban, a két intézményünkben biztosítani, a Teleki Blanka Általános Iskolában, és itt a gimnáziumban. Közbeszerzési eljárás lezajlott, és a nyertes cég kialakította az ennek megfelelő konyhát
-emelte ki Nagy Csaba polgármester.

Országszerte már több mint száz szupermenza működik – ismertette Enyedi Csaba a Hungast Vital kommunikációs igazgatója. Mint elmondta, a menük összeállításakor a korszerű, egészséges és változatos étkeztetést szeretnék megvalósítani, melyeket dietetikusok is segítenek.
Magyarországon a közétkeztetés, ezen belül is az oktatás és nevelési intézményekben a menza és szolgáltatás, az jellemzően a tálca csúszdás, előre kitálalt egész adagokat jelentette, jellemzően egyféle étellel, ahol nem volt választási lehetősége a diákoknak. Ez már elég messze esett a fogyasztási szokásoktól, ma a közétkeztetésbe belépő gyermekeknek a jelentős része, 5, esetleg 10 féle ételt, szeretést ismer, viszont abban mindannyian egyetérthetünk, hogy az egészséges életmód, az a változatos étrenddel kezdődik, ennek megvalósítására viszont kóstolásra van szükség. A szupermenzáinknak az egyik legfontosabb eleme, sarokköve az az, hogy legalább kétféle főfogásból választhatnak, miután a levest vagy a 100%-os gyümölcslevet elfogyasztották a gyerekek, abból is annyit szednek és fogyasztanak, amennyit szeretnének. Ezt kiterjesztettük a főfogásokra is, ami kettő féle főfogás mindenképpen van a teljes ebédeltetés végéig, viszont fokozatosan vezetjük már be a harmadik féle főfogást is. Arra is bíztatjuk őket, hogy szabad többször szedni, csak a legvégén legyen üres a tányér, és szabad megkóstolni, valamint vegyíteni a különböző feltéteket és köreteket, ahogy kívánják. Itt az a lényeg, hogy azt szoktuk kérni, hogy elsőre annál többet ne szedjenek, mint amennyi a mintaadag, ami a korcsoportonkénti jogszabály által előírt mennyiség, és hogyha utána még van kiválalom, akkor természetesen szabad belőle fogyasztani. Egyébként ezek a pultok, ezek most már körbejárhatók a legtöbb helyen, ahol az infrastruktúra megengedi, ezek saját beszerzések, ezek olyan eszközök, amik a korábbiaktól eltérően, ergonómiailag is maximálisan kiszolgálják a gyermekeket, tehát ezeknek az ebédeltetési, ezeknek a szupermenzáknak az ebédeltetési rendje is megváltozik, hiszen a gyermekeknek lényegesen kevesebb ideig kell sorban állniuk, tálcát tolniuk, hiszen folyamatos az önkiszolgálás, mint olyan. Viszont hozzátartozik a szignalizáció is, tehát az összes ilyen szupermanza felújításnál egy vidám, egy nyitottabb gondolkodásra ösztönző, sarkalló szignalizáció készül, valamint olyan asztalok és székek, amik nem csak kopásállóak, de könnyen tisztán tartható, és egy frissebb, üdébb, színesebb környezetet teremtenek, hiszen azt is tudjuk, hogy az étkezési környezet nagyon sokat számít. De még ezen felül is a Superman az egy közösségi élményt is magába rejt – részletezte Enyedi Csaba a Hungast Csoport kommunikációs igazgatója.
























