Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Jeromos

Sötét
Fény

Az Északi-Középhegységben is gyakori borzas len lett az év vadvirága

Az Északi-Középhegységben is gyakori borzas len lett az év vadvirága

Az Északi-Középhegységben is gyakori borzas len lett az év vadvirága

Ez a cikk több, mint 8 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

A 2022-es győztes agárkosbor után 2023-ban, kimagasló szavazatkülönbséggel a borzas len érdemelte ki az Év Vadvirága címet, közölték a verseny szervezői a hivatalos Facebook-oldalukon.

Mint írták, sok szavazat érkezett, s ezek 60%-át a borzas len, 27%-át a tarka nőszirom, míg 13%-át a selymes peremizs kapta.

A borzas len a száraz gyepek, sztyepprétek, meszes homokpusztagyepek, ritkábban száraz tölgyesek virága.  Mészkedvelő faj.

Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj, mely kelet felé a Kaukázusig, délen a Kaszpi-tengerig fordul elő. Hazánkban a Tiszántúl kivételével a legtöbb tájon előfordul. Az Északi-Középhegységben és a Duna–Tisza-közén gyakoribb, az ország nyugati részén ritkábbnak mondható – írja a sokszinuvidek.hu.

50–80 centiméter magas, felegyenesedő szárú évelő növény. A virága liláskék, álfüzért alkot. A termés gömb alakú tok. Május és július között virágzik. A hazai kék virágú lenfajoktól könnyen elkülöníthető, mivel csak ennél mirigyes a csészelevél széle, illetve a szára is csak ennek szőrös, innen ered magyar és tudományos nevében szereplő borzas (hirsutum) fajnév.

Magyarországon 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Továbbiak FH színes kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.

adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL