Lépjen kapcsolatban velünk

Ellenzéki előválasztás: Nógrád megyében vitázott Berecz Mátyás és Jánosi Zoltán, választókerületi jelöltek

Ellenzéki előválasztás: Nógrád megyében vitázott Berecz Mátyás és Jánosi Zoltán, választókerületi jelöltek

Ellenzéki előválasztás: Nógrád megyében vitázott Berecz Mátyás és Jánosi Zoltán, választókerületi jelöltek

A Partizán szervezésében folytatódott az ellenzéki előválasztás nyilvános vitáinak online közvetítése. Ezúttal Gulyás Márton baloldali aktivista a Heves megyei 1. számú, egri választókerület ellenzéki jelöltjeinek – Berecz Mátyás (DK), valamint Jánosi Zoltán (Momentum) – vitáját vezette. Az egri jelöltek vitáját a szervezők praktikussági okokból a Nógrád megyei Bátonyterenyére, a József Attila Művelődési Házba szervezték meg – számolt be róla az egerhirek.hu.

A két jelölt bemutatkozását követően a moderátor a “Fejlesztő állam” témakörében fejtette ki álláspontját. 

A tervezett egri reptér kapcsán Jánosi egyebek mellett kifejtette: túlzásnak tarja annak megépítését, ugyan a légiirányítás költségei nagyok, Debrecenben például évi 500 milliót fizet ezért a város évente.

Berecz teljesen elvetette ezt a víziót, szerinte először utakat, korszerű vasúthálózatot kellene létrehozni, majd hozzátette: Európában számos helyen zárnak be belföldi forgalmú légikikötőket környezetvédelmi okokból.

A kormánypárti honatyával való korábbi vitát is szóbahozta Gulyás Márton, melynek az lett a vége, hogy Berecz távozott a Dobó István Vármúzeum éléről. A jelölt úgy foglalta össze a feszültség lényegét, hogy bár az egri múzeum a megyei önkormányzat felügyelete alá tartozott, a képviselő többször is adott például gazdasági jellegű utasításokat, pedig ehhez – véleménye szerint – nem volt felhatalmazása.

Jánosi arra a felvetésre, hogy a politika és a gazdaság összekapcsolása 2010 előtt is látható volt azt mondta, hogy a Momentum azon dolgozik, hogy se a 2010 előtti, se  a 2010 utáni ügyek ne térjenek vissza, ezért egy olyan megújult ellenzéket akarnak, akik véget vetnek a korrupciónak, ezért támogatják a hazai korrupció-ellenes, illetve az EU-s ügyészség felállítását kormányra kerülésük után.

A látványsportokra, illetve a nemzetközi versenyekre költött összegek kapcsán volt némi eltérés a két ellenzéki jelölt között. Berecz Mátyás egyértelműen a tömegsportra fordítaná ezeket a százmilliárdokat, nem pedig luxus építményekre és rendezvényekre, miközben a vidéki szakosztályoknak semmire sem jut pénze. 

Jánosi Zoltán viszont úgy vélte a példamutatás, az utánpótlás-nevelés érdekében szükség van a nagy versenyekre is, feltéve, ha ezek az intézmények fenntarthatóaik, és nem kerülnek évi 350 millió forintba, ahogy az egri uszoda esetében, hiszen ezt a város polgárai fizetik ki.

A közoktatás témakörében feltett kérdésre Berecz a diákok és a pedagógusok oldaláról közelítette meg a kérdéskört. A diákok szerinte rengeteg felesleges tananyagot kénytelenek megtanulni, nem készítik fel őket a mai világ igazi kihívásaira. A tanárok kapcsán pedig elmondta: drámai a pályaelhagyók számának növekedése, ami elsősorban az alacsony béreknek köszönhető.

Jánosi az önálló oktatási tárca hiányára hívta fel a figyelmet, javaslatuk szerint egy kezdő pedagógus keresete nem lehet kevesebb, mint nettó 250 ezer forint. Berecz alapvetőnek tartotta az esélyegyenlőség biztosítását, ám a konkrét 250 ezres emelést szerinte nem lehet garantálni, meg kell vizsgálni annak lehetőségét, mire Jánosi hozzátette: a Momentum ebből nem engedne.

Utóbbi jelölt hangsúlyozta, hogy etnikai, földrajzi, illetve vagyoni szempontból a szegregáció ténykérdés Magyarországon, a különbségek pedig véleménye szerint egyre nagyobbak.

Berecz Mátyás szerint a diákok évről-évre gyengébben teljesítenek a kompetencia-felmérésekben, ugyanakkor a gyerekek közötti különbégek nem választhatóak el a leszakadó rétegek és térségek – itt Dél-Hevest említette – pusztulásáról. Látszik, hogy a vidéki intézmények kénytelenek egyházi kezelésbe adni az iskolákat, miközben az önkormányzatok jobban ismerik a gondokat, az iskolák finanszírozásával, és a hátrányos helyzetű diákokra specializálódott szakemberek fizetésének emelésével lehet elkezdeni a felzárkózást.

Jánosi szerint szabad iskolaválasztásról már régen nem beszélhetünk, a szülők – már akinek pénze van – kimenekítik gyerekeit a jobb iskolákba, és ebben fontos feladatot „vállal” Egerben is az egyház, legyen szó az egyetemről, vagy annak iskoláiról, ahol az utolsó pillanatban tudták meg a szülők, hova járnak majd a gyerekeik.

Az estleges jövőbeni közös kormányzás tekintetében Gulyás Márton az Egerben történteket állatorvosi lónak nevezte, s ezt fel is vetette a két jelöltnek, hogy szerintük mi várható országos szinten.

Mindketten egyetértettek abban, hogy itt nem a pártok fordultak egymás ellen, hanem a polgármester egyszemélyben jelentette ki: ő nem tartja magát az ellenzék részének. Szerintük képtelen volt az egyeztetésre, partnerségre, ám megválasztásuk estén – mint elmondták -, mindketten együttműködnének Mirkóczki Ádámmal. 

Természetesén nem felejteném el, hogy kik választottak meg – tette hozzá Jánosi.

A záróbeszédben Jánosi Zoltán hangsúlyozta kötődését a térséghez, ezt követően az egri laktanya ügyének megoldását, országosan 100 ezer lakás energiakorszerűsítését ígérte a választóknak, valamint azt, hogy a Tisza-tavat nem engedik ellopni úgy, mint a Balatont, vagy a Fertő-tavat.

Berecz Mátyás 25 éve Egerben élő lokálpatriótaként jellemezte magát, aki tapasztalatait, a várban és a közigazgatásban szerezte, a jövőről szólva pedig kijelentette: békét, együttműködést ígér a térség választóinak.

A teljes vitát IDE KATTINTVA tudja megnézni.

Heves megye 1. számú választókerületében, (így Egerben is) a Demokratikus Koalíció színeiben, az LMP, a Liberálisok és Jobbik támogatásával indul jelöltként Berecz Mátyás, aki történész-muzeológusként, egri önkormányzati képviselőként, korábbi egri alpolgármesterként, hagyományőrzőként és az Egri Vitézlő Oskola egyesületi tagjaként vált ismertté. Ellenfele Jánosi Zoltán az MSZP, a Párbeszéd és az Új Világ Néppárt támogatásával a Momentum jelöltjeként indul, aki 10 éves önkormányzati képviselőségével vált ismertté korábban. Az ellenzéki előválasztás befutója a Fidesz-KDNP részéről dr. Pajtók Gábor jelenlegi kormánymegbízottal méretteti meg magát 2022 áprilisában. 

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Ön beadatja a harmadik koronavírus-elleni vakcinát?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Lájkoljon minket a friss hírekért!

Legtöbbet olvasott

FEL