Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Mária

Sötét
Fény

Kezdődhetnek az újabb fejlesztések a településeken. Elindult a TOP Plusz Program

Kezdődhetnek az újabb fejlesztések a településeken. Elindult a TOP Plusz Program

Ez a cikk több, mint 1 éve frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

November elején nyílt meg a 2027-ig tartó újabb uniós pályázati ciklus, a TOP Plusz, melyben az országos keret eléri az 1800 milliárd forintot, erre az összegre pályázhatnak a települések. Heves megyében 62,3 milliárd forint áll rendelkezésre. A sikeres pályázatokért információs napra hívta össze a megye településeinek vezetőit a Heves Megyei Önkormányzat a hevesi Kulturális Központba csütörtök délelőtt, ahol a pályázati felhívásokról a Pénzügyminisztérium főosztályvezetői tartottak szakmai előadást.

A 2014-2020-as Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végéhez közeledik, ezzel párhuzamosan elindult a 2021-2027-es TOP Plusz Program, november 2-án megjelentek az első pályázati felhívások, melyekre 2022. január középig lehet pályázni. 

Heves megyében 62,3 milliárd forint áll rendelkezésre az új uniós ciklusban

– húzta alá dr. Juhász Attila Simon a Heves Megyei Közgyűlés elnöke.

November elején hat területet érintő felhívás jelent meg a TOP Plusz programban. Ismét lehet pályázni a településeknek egészségügyi, infrastrukturális fejlesztésekre, útépítésre, csapadékvíz elvezetésre, önkormányzati intézmények fejlesztésére, óvodák, bölcsődék építésére, valamint a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztésére.

Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára az információs napon kiemelte –

Magyarország kormánya arról döntött, hogy a településfejlesztésre rendelkezésre álló forrásokat a településeken keresztül juttatja el a gazdaságba, ennek a legjobb módja, hogy folytatják a TOP-ot.

Hozzátette – a TOP Plusz továbbra is 100 százalék előfinanszírozással fog működni, a településeknek nem kell önrészt beletenni. Ezeket az összegeket a hazai adófizetők pénzéből biztosítják, azért hogy szabályszerűen megvalósítsák a fejlesztéseket, majd benyújtsák az állam felé a számlákat. Miután ezek megvannak, a minisztérium feladata, hogy ezeket az Európai Bizottság felé is elszámolják és uniós támogatássá formálják.

Az uniós ciklusban rekord magas, 1800 milliárd forint áll rendelkezésre, az a cél, hogy ez most ne hét év alatt, hanem lehetőség szerint minél gyorsabban lehívható legyen és megvalósuljanak belőle a fejlesztések.

Az önkormányzatok a november elején megjelent első körben január 15-ig tudják benyújtani az első pályázatokat, majd ezt követik a további pályázati kiírások.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL