Lépjen kapcsolatban velünk
Mai névnap

Jolán, Vid

Sötét
Fény

Látványos felvételeken a 800 éves bélapátfalvai apátság felújítása

Látványos felvételeken a 800 éves bélapátfalvai apátság felújítása

Látványos felvételeken a 800 éves bélapátfalvai apátság felújítása

Ez a cikk több, mint 1 éve frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

A Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Templomának felújítására vonatkozó kivitelezési szerződést tavaly tavasszal írták alá. A közel 800 éves épület rekonstrukciós munkálatai tehát már egy éve zajlanak, írja a Magyar Építők

A több mint 2 milliárd forint értékű munka során megújul a templom és annak külső környezete, bővítik múzeumot és látogatóközpontot, elvégzik a gépészeti-, erős- és gyengeáramú, valamint a külső közmű és belsőépítészeti munkákat.

A kivitelezés közel egy éve tart, márciusban ellátogatunk a helyszínre, és részletes fotógalériát készítettünk. Az eddig elvégzett és az éppen aktuális munkákról Kővágó Ágnes és Oláh Zoltán, az EBH INVEST projekten dolgozó kollégái adtak tájékoztatást lapunk részére.

„A sekrestye teljes fedélszerkezetét elemeire bontjuk, azokat megszámozzuk, majd a kijelölt elemek cseréjével eredeti szerkezeti logikával, az eredetivel megegyező fafajtával és keresztmetszetben építjük vissza. Előfordulhat azonban, hogy a régi szerkezet − szuvasodás, gombásodás miatt − annyira rongálódott, hogy nem építhető vissza, hanem cserélnünk kell, ez azonban csak a kibontás után derül ki.”

Majd kiemelték:

„A teljes épület ácsszerkezete megerősítésre kerül: a régi, megrongálódott szerkezetek cserélődnek, új palafedést kap az épület, a bádogos szerkezeteket is kicseréljük. A tetőszerkezet régi technológiával készült, vagyis minden kötés fémmentes faszegekkel és csapolásos módszerrel van építve, ezt ennek megfelelően kell visszaépítenünk. A templom négyezetét teljesen elbontottuk, és a korábbi mintájára acélgerendás megerősítéssel új tölgy anyagból újraépítettük.”

A különböző szakági munkálatok egymással párhuzamosan haladnak.

A sekrestye a szerkezeti megerősítése ún. Brutt-Saver falvarrásos technológiával elkészült (egy acélspirál és egy két komponensű, zsugorodásmentes habarcs együttes alkalmazásával – a Szerk.).

A restaurálással kapcsolatban a szakemberek elmondták:

„A kőrestaurátori munkák folyamatban vannak. A templom belső oldalán a kereszthajók és a főoltár elkészült. A külső déli oldalon a mellékhajó feletti falszakasz és a mérműves ablakok is készen vannak. Elbontottuk a Szent Imre és Szent Anna oltárt, a sekrestyebútorokat, a gyóntató fülkéket, melyeket elszállítottak a restaurátor műhelybe.”

A következő hónapokban a tervek szerint

  • elkezdődnek templombelső burkolási munkái;
  • kialakítják a fal melletti szellőző árkot;
  • elkészítik a padlóburkolatot (a régi kövek felszedésével és lerakásával);
  • a templomban kiépítik a villamoshálózatot;
  • kiépítik a hangosításhoz szükséges gyengeáramú hálózatot;
  • befejezik a közmű hálózat kiépítését, melynek során egy 100 köbméteres tűzivíztartályt helyeznek el a terepszint alatt;
  • kiépítik a tűzivíz vételezési lehetőséget;
  • elhelyezik a templom, a múzeum és a látogatóközpont faszerkezetű nyílászáróit.

A templom belső vonóvasas szerkezetmegerősítése közel 90 százalékos készültségen van, jelenleg a külső Brutt-Saver falvarrásos megerősítések készülnek.

A projekt következő jelentős mérföldköve a múzeum és a látogatóközpont elkészülése lesz. Az épületek már szerkezetkészek, a tető kialakítása megtörtént, jelenleg a külső belső szigetelés és vakolási és burkolási folyamatokat és a közmű építést végzik.

GALÉRIÁT IDE kattintva lehet megnézni.

Továbbiak FH színes kategóriában

Legfrissebbek

Szavazások

Jelenleg nincs aktuális szavazásunk.

adatforrás:

Legtöbbet olvasott

FEL